néptánctalálkozó

2019.05.05. 10:29

A magyar néptánc nem csak hagyományőrzés, a gyerekek fejlesztésében is segít

Az elmúlt időszakban két jelentős eseményt is szervezett a Bányász Táncegyüttes Tatabányán a Vértes Agorájában és a Puskin Művelődési Házban. A II. Tavaszköszöntő gála mellett megszervezték a III. Óvodás Néptánctalálkozót, csaknem százötven óvodás részvételével.

Sugár G.

A Tavaszköszöntő egy kellemes délutáni családi program volt – meséli Emmerné Gábor Edit, a Tatabányai Néptánciskola igazgatója. – Az Agorában kézműveskedtek a gyerekek, bőröztek, vetőmagokat ültettek kis cserepekbe, majd a Cserszömörce zenekar játszott. A művészeti iskolánk diákjain kívül sok érdeklődő is részt vett rajta. A program a Puskin Művelődési Házban a Dűvő Zenekar közreműködésével felnőtt táncházzal folytatódott.

A közelmúltban adott otthont az Agora a III. Óvodás Néptánctalálkozónak. Hat tatabányai óvoda csoportjai mutatkoztak be: a Szent Erzsébet mellett a Turul, a Lila, a Kertvárosi, a Móra és a Felsőgallai Német Nemzetiségi.

– A program célja, hogy megmutassák egymásnak tudásukat az óvodások, és a felkészítő óvónők – mondta Emmerné Gábor Edit. – Másrészt fontos, hogy lássák mások is, milyen jól él a néphagyomány az óvodákban. Nem állítunk fel helyezéseket, de azért mindig értékeljük a csoportok munkáját. A végén pedig ajándékokat kapnak a résztvevők.

Az elmúlt időszakban a a Bányász Táncegyüttes két jelentős eseményt is szervezett: a II. Tavaszköszöntő gálát és a III. Óvodás Néptánctalálkozót. (Fotó: Beküldött fotó)

– Remek munkát végeznek az óvodapedagógusok – teszi hozzá a szakember – nagyon jó látni a gyermekeken azt a sok törődést, a néphagyományok átörökítésében végzett munkát, amely megmutatkozik a színpadon. Mindannyian kiválóan felkészítették a gyermekeket.

Emmerné Gábor Edit kiemelte a Felsőgallai Német Nemzetiségi Óvodát, ahol igen komoly múltja van a sváb hagyományok átörökítésének. Hozzátette: a Szent Erzsébet Óvodában a Bányász Táncegyüttes egy tagja, Barkócziné Öller Gabriella a gyermekek óvó nénije. Közreműködésével, és az intézmény vezetőjének, Aradvári Mihálynénak a támogatásával szeretnének egy bemutatóóvodát létrehozni, ahol a néptánc hangsúlyozottan van jelen a kisgyermekek életében.

– Korunkban egyre több a beszédértéssel, mozgáskoordinációs problémával küzdő kisgyermek, ezért csak javasolni tudjuk a magyar népi kultúrát, játékokat, hisz nincs is ennél jobb fejlesztő eszköz – hangsúlyozta Emmerné Gábor Edit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában