élet mozgáskorlátozottként

2019.05.01. 15:30

Sok munkáltató tart egy mozgáskorlátozott alkalmazásától a csolnoki példakép szerint

A csolnoki Főállású Angyal életéről, terveiről és a mozgássérültek munkaerőpaci helyzetéről mesélt esztergomi előadásán.

F. M.

Céljai vannak, nem álmai

Forrás: Kemma.hu

Fotó: F. M.

A csolnoki mozgáskorlátozott érzékenyítő tréner, Trexler Erik tartott előadást a napokban az esztergomi Művelődési Házban, Élet mozgáskorlátozottként címmel. A fiatalembert idén februárban a Vodafone Magyarország Alapítvány kiválasztotta a Főállású Angyal-programjába, így azóta lehetősége nyílt több oktatási intézményben is érzékenyítő tréningeket tartani.

Erik előadásán részletesen mesélt mindennapjairól. Olyan mindennapos szokások, mint a fürdés, tömegközlekedés, vagy akár az autóvezetés is szóba kerültek. Mint meséli, az iskolákban tartott tréningeken zavarba ejtő kérdések is felmerülnek a gyerekek részéről, de már tud rá frappánsan válaszolni.

Erik tapasztalata szerint sokszor akarnak neki indokolatlanul vagy rosszul segíteni. Az emberek többsége úgy gondolja, hogy a mozgássérültnek kérdés, kérés nélkül segítségre van szüksége. Erik két bottal közlekedik, és akadt már kellemetlen, sőt, humoros szituációja is helyzetéből fakadóan.

– Pesten történt egy vicces szituáció. Álltam a zebra mellett, vártam egy ismerősömet. Erre megállt mellettem egy idegen, karon fogott, és a zöld lámpánál kérdés nélkül elindult velem az út másik oldalára. Azt hitte, át szeretnék menni. Szóhoz sem jutottam, annyira hirtelen történt. Félúton találkoztunk az ismerősömmel, aki rám szólt, hogy álljak már meg. Mondtam neki: nem tudok, visznek.

Céljai vannak, nem álmai (Fotó: F. M. / Kemma.hu)

A csolnoki tréner emellett úgy gondolja, a mozgásukban korlátozottakra figyelni kell és okosan kellene segíteni őket.

–A munkáltatók tartanak a mozgássérültektől, mert azt feltételezik, hogy nehezebb velük dolgozni. Sokszor az a kép él bennük, hogy ha valaki mozgáskorlátozott, akkor nincs olyan szintű tudása, mely a munkavégzéshez szükséges, pedig ez csak egy feltételezés.

Erik következő terve, hogy vállalatokkal is fel tudja venni a kapcsolatot, és segíteni nekik a megfelelő szemléletmód kialakításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában