kötelező előírás

2019.05.16. 12:49

A mikrochip hiánya nem csak a kutyának nem jó, az emberre is veszélyes lehet

Ugyan hat éve minden kutyát meg kell jelölni mikrochippel, még mindig sok gazda nem tesz eleget ennek a kötelezettségének. A chip hiánya több problémát is jelez. Erről kérdeztük Molnár-Tóth Nikolett állatorvost és Zsigáné Marosi Évát, a Tappancs Állatotthon Alapítvány és Őrszolgálat vezetőjét.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Chendongshan

Molnár-Tóth Nikolett állatorvostól megtudtuk, csak chippel ellátott kutyán végezhető el bármilyen vizsgálat, vagy adható oltás. Így az apró kis szerkezet hiánya azt is mutatja, az állat tulajdonosa nem adatta be ebének az egyéves kortól szintén kötelező, éves, veszettség elleni oltást, valamint a kutya féreghajtáson sem esett át. Márpedig mindkét betegség veszélyes az emberre nézve is.

Az állatorvos hozzátette, legtöbb páciensük megfelelően chipezett és oltott, egyre kevesebb olyan kutya érkezik hozzájuk, akinek gazdája nem tudott a mikrochip beültetésről szóló előírásról.

A Magyar Állatorvosi Kamara megyei elnöke, Bogár István úgy véli, a médiumoknak, és a magánembereknek is csak olyan elszökött kutya eredeti gazdájának megkeresésében kellene segédkezniük, amelyek mikrochippel rendelkeznek, ellenkező esetben állatot a legközelebbi gyepmesteri telepre kell irányítani.

Fontos, mikor kap a kutya oltást

Az oltások hiánya súlyos betegségeket okozhat. Nemrégiben országszerte okozott jelentős gondot az állatmenhelyeken megjelenő szopornyicavírus, amelytől olyan kutyák is megbetegedtek, akik védőoltással rendelkeztek. Az arivet.hu oldalon olvasható, ugyan a természetben előfordulhat, hogy új, úgynevezett mutáns vírustörzs jelenik meg, de nem csak ez lehet az oka a már oltott állatok megbetegedésének. Ugyanis a védőoltás csak akkor biztosít megfelelő védelmet, ha a szervezet megfelelő immunállapotban kapta meg. Ezért nem szabad olyan kutyát beoltani, amelyiknél felmerül, hogy bármilyen más betegség terheli a szervezetét. Az oltás nem a fertőzést akadályozza meg: az, hogy a kutya megfertőződik, vagy meg is betegszik, két különböző dolog.

Zsigáné Marosi Éva is egyet ért ezzel az állásfoglalással, hiszen a Tappancsba is rengeteg, chip nélküli kutya kerül be, amelyeket nem szívesen adnának vissza eredeti, gondatlan tulajdonosuknak, aki az állattartás legalapvetőbb szabályainak sem tett eleget. Az állatotthon vezetője arról is beszélt, a chip nagyjából akkora, mint egy rizsszem, beültetése egyszerű és fájdalommentes. A szerkezetet a nyak bal oldalán, a bőr alá helyezik.

Hangsúlyozta, rendkívül fontos a chip működésének rendszeres ellenőrzése is, mert néha előfordulhat, hogy nem működik a jeladó, vagy elcsúszik a szerkezet a kutya testében. Szintén fontos, hogy ha változik a telefonszámunk, lakcímünk, azonnal jelentsük be az állatorvosunknak, hiszen csak akkor juthat haza könnyen az elveszett kutya, ha releváns adatok szerepelnek a rendszerben.

Zsigáné Marosi Éva kitért ezen kívül arra is, bár macskák esetében nem kötelező a chip beültetése, sok elveszett cica hazakerülését segíthetné elő a megléte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában