Rauscher György

2019.03.02. 12:30

Az idegenvezetők világnapjához csatlakozott a komáromi múzeum

Immáron ötödik alkalommal csatlakozott a komáromi Klapka György Múzeum az idegenvezetők világnapjához.

N. T.

Forrás: 24 Óra

Az elmúlt években Komárom őskora, a gát mellett zajló feltárásokon tett virtuális séta, illetve az új múzeumnak helyet adó volt mezőgazdasági kombinát megtekintése után február 23-án egy elfeledett művész, Rauscher György munkássága került a fókuszba.

Az érdeklődők Számadó Emese múzeumigazgatónak köszönhetően egy vetített képes előadáson vehettek részt. A résztvevők egyebek közt megtudhatták, hogy Rauscher György 1902-ben született Dorogon, de családja fiatalon Komáromba költözött és ő mindig is ezt a várost tartotta hazájának.

Itt érettségizett, majd Bécsben és Budapesten tanult festészetet. Bár tanulmányai, kiállításai és a művészeti közélet Budapesthez kötötték és sokat volt külföldön, a szünidők, a művészi feltöltődés hónapjai Komáromba szólították. Itt is halt meg, régóta meglévő tüdőbetegségében 1930-ban.

A résztvevők egy vetített képes előadáson vehettek részt (Fotó: 24 Óra)

Rauscher György rövid élete során több száz képet készített, mintegy kétszáz festményt és grafikát hagyott hátra, amelyek egy része a múzeum tulajdonában van.

Dorogon művészeti díjat is elneveztek róla. Rauscher György olyan típusú ember volt, aki egyszerre volt társasági lény, de aki vissza is tudott vonulni önmagába, biztosítva ezáltal művészi-emberi függetlenségét.

Kemény Simon költő, lapszerkesztő írta róla 1935-ben: „Mindig örültem, ha találkoztam vele. Elegáns, kellemes, szerény fia­talember volt, és kitűnő művésznek tartottam. Furcsán szabott szemei másképpen látták az életet.”

Az alkotások

Több mint kétszáz alkotásáról tudunk, ám ebből nagyjából harmincat ismerünk, közülük néhány az elmúlt tíz évben került elő. A komáromi múzeum tíz eredeti festményével és 1930-ból származó 13 nyomatával jelenleg a legnagyobb Rauscher-gyűjtemény tulajdonosa. A tárlat, amely a méltatlan módon elfeledett művész képeit is bemutatja, április 7-ig tekinthető meg a múzeum főépületében. A kiállítás január végén nyílt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában