középkor

2019.02.24. 20:00

Fantasztikus reneszánsz udvarba csöppenhettek Komáromban (fotók)

Vásári forgataggal, kézműves bemutatóval, zenés műsorral és középkori táncházzal is várta az érdeklődőket szombaton a Petőfi Sándor Művelődési Ház a tizenegyedik alkalommal megrendezett reneszánsz napon.

Nagy Tamás

Forrás: 24 Óra

Fotó: N. T.

Évek óta hagyomány a Petőfi Sándor Művelődési Házban, hogy februárban reneszánsz nappal várják az érdeklődőket. Nyikus Anna főszervező, a művelődési ház vezetője elmondta, hogy 2008 – amikor a reneszánsz éve volt – óta minden évben megrendezik ezt az eseményt, amelyen többek között a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület alkotói mutatják be mesterségeiket és árulják portékáikat.

– A megye kézműveseinek ez az év első rendezvénye, ahol találkoznak egymással – emelte ki Nyikus Anna. Hozzátette: ilyenkor a művelődési ház színházterme vásári forgataggá alakul. Idén is mintegy húsz kézműves állította ki munkáit és tartott mesterség bemutatót.

Az érdeklődők betekintést nyerhettek egy-egy alkotói folyamatba, megismerkedhettek a különféle természetes alapanyagokkal, és megtapasztalhatták, hogyan alakul a mester keze alatt. Fazekas, szövő, gyapjúhímző, csipkeverő, fafaragó, hálókötő, csuhés, babakészítő szakágak mestereit ismerhették meg az idelátogatók.

– A foltvarró klubnak a tagjait is meghívtuk, akiket sikerült rávenni, hogy a hagyományból táplálkozva csinálják a saját műfajukat, de sikerült meghívni a papírfonást készítő egyik praktika klubtagunkat is, hiszen itt is egy hagyományos mesterséget, a kosárfonást meg tudja mutatni és meg tudja tanítani az érdeklődőknek. Ebben az évben nemcsak a mesterségek megújítása volt a cél, hanem a természet megújítását Sztancsik Zsuzsa olajfestményeiben hoztuk el a rendezvényre – fogalmazott a főszervező.

Népszerűsítették az eseményen a komáromi ládákat is. A szervezők szeretnék, ha a hagyomány újjá éledne, még többen megismernék és művelnék, valamint örömteli lenne, ha minél több lakásban elérhető lenne. A vásári forgatag, kézműves- bemutató és foglalkozások mellett zenés műsorok is színesítették az eseményt.

– A nap kiegészítője mindig a zene és a tánc. Délelőtt a Klausz Consort nevű családi zenekar szórakoztatta a jelenlévőket, majd a Duna Népdalkör készült reneszánsz kamara műsorral. A nap zárásaként az Újhold Régizene- és táncegyüttes korabeli táncokkal kalauzolta el az érdeklődőket a reneszánsz korba, valamint közreműködésükkel reneszánsz táncokat tanulhattak a jelenlévők –

emelte ki Nyikus Anna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában