ajándék

2019.02.23. 15:27

Kardot, kutyát, cicát hajtogatott az ovisoknak

Sokan évtizedek múlva is élénken emlékeznek óvodás éveikre, de csak nagyon kevesen tesznek olyat, mint Gábris Gréta. Néhány nappal ezelőtt lufifigurákkal ajándékozta meg régi óvodájának mai kicsinyeit, nagy örömet szerezve ezzel az apróságoknak.

Palásti Péter

A hántai születésű Gábris Grétának a ma is csoportvezetőként dolgozó Tóth Tamásné volt az óvónénije, majd a kisbéri Petőfi iskolába került. Ott Csótár Zoltánnétól tanult meg írni, olvasni, számolni, a felsőtagozatban pedig Török Zoltánné volt az osztályfőnöke, a Táncsics gimiben pedig Kele Márta.

Középiskolás korában aktív tagja volt a színjátszókörnek is, és gyakran kapott táncos szerepeket, mert már tíz éves korától járt néptáncfoglalkozásokra. Amikor a fiatal hölgy eldöntötte, hogy óvónő akar lenni, párhuzamosan jelentkezett Sopronba és Révkomáromba is.

Eleve az utóbbiba szeretett volna menni egy barátnője hívására, ráadásul az közelebb is van lakóhelyéhez.

Gábris Gréta a felsőfokú tanulmányait még 2017-ben kezdte, a szorgalmi időszakban azóta a kollégiumban lakik, de hétvégenként hazajár. A lufihajtogatással egyébként egy évfolyamtársának köszönhetően ismerkedett meg, aki régebb óta vesz részt olyan rendezvényeken, ahol egyebek mellett ezzel is szórakoztatják a gyerekeket, épp úgy, mint különböző céges összejöveteleken, vagy családi ünnepeken a felnőtteket is.

Gábris Gréta (Fotó: Mazán Tibor / 24 Óra)

Az érdekes hobbihoz szükséges speciális lufikat egyébként kelléktárakban szerzik be, és bár tüdővel is felfújhatnák, inkább kisebb pumpákat használnak négy-öt másodpercig. A hántai lány elmondta: a levegő mennyiségét pontosan el kell találni, mert ha soknak bizonyul, akkor könnyen kidurranhatnak a lufik, ha pedig kevés, akkor ronda formákat tudnak csak hajtogatni.

Gréta szerint a lufikard elkészítése a legegyszerűbb, bár elmondása alapján nekünk, laikusoknak meglehetősen bonyolultnak tűnt. Tapasztalata szerint nehezebb kiskutyákat és cicákat formázni, de oroszlánt és zsiráfot alkotni még inkább bonyolult. Az ő kedvence egyébként a pudlikutya megformázása.

Ilyeneket is vitt régi óvodájába a most odajáróknak Gábris Gréta, mert azt akarta, hogy otthoni gyakorlásainak végeredményeivel örömöt okozzon a gyerekeknek. Sikerült neki, ezen tettével is bizonyította, hogy diplomaszerzése után igazán jó óvónő lesz belőle.

Ezek is érdekelhetik