felújítás

2019.02.17. 15:30

Egész évben zárva lesz az esztergomi Macskaút, de megéri

2018 ősze óta zárva van Esztergom egyik ikonikus és a turisták által is szívesen felkeresett helye, a Várhegyre vezető Macskalépcső vagy Macskaút.

Feleki Marietta

Forrás: Kemma.hu

Fotó: F. M.

Lakattal lezárt rács állja a Macskalépcsőt felkeresők útját Esztergomban. A rácson piros tábla egyértelműen jelzi: a lépcsősort felújítják, emiatt zárták le. A kétszáz méter hosszú, több száz lépcsőfokos feljáró a Vizivárost köti össze a Várral. A népszerű és festői útvonal azonban statikai szempontból olyannyira károsodott az évek során, hogy életveszélyes a használata.

Az esztergomi Városfejlesztési Osztály a Kemma.hu-nak azt a tájékoztatást adta, hogy egy évig biztos zárva lesz a lépcsősor. A felújítás régóta váratott magára, de csak az előzetes felmérés során és a tervezés előkészítő szakaszában derült ki, hogy feljáró felső, Bazilika felé eső szakasza életveszélyes. A középső szakasz szintén járhatatlan.

A meredek terepen hosszú lesz a felújítás (Fotó: F. M./Kemma.hu)

Mivel a beruházás műemléki jelentőségű és kiemelten védett régészeti lelőhelyen valósul meg, így a tervezési és engedélyeztetési folyamatok sokáig tarthatnak. A statikai állapotok miatt a kivitelezési munka is nehezebb lesz, hiszen az egész feljárót gyakorlatilag újra kell építeni.

A tervek szerint az eredményre érdemes lesz várni. A felújított lépcsősor mellett új pihenőket fognak kialakítani ivókúttal és padokkal, valamint a feljáró körüli zöldterületet is rendezik majd. Az ivókutakhoz kapcsolódó a közműrendszert is rendezni kell majd beruházáson belül.

Ahogy megtudtuk, a terület az esztergomi önkormányzat, a katolikus egyház és az állam tulajdonában van, így a költségek is várhatóan megoszlanak majd. Egyelőre az esztergomi önkormányzat kezében van a staféta: tavaly lezajlott kiválasztási folyamatban Karácsony Tamás esztergomi építészmérnök nyerte a Macskaút tervezési munkáit. A tervezési szakasz 4–5 hónapig tart majd. Ez után kezdődik az tervek engedélyeztetése.

Száz évig volt betemetve

A Várhoz vezető utat még a középkorban alakították ki. Egészen a 19. századik használták a feljárót, majd a Bazilika építésének idején lezárták és betemették. Egészen a kilencvenes évekig használaton kívül álló lépcsősort a rendszerváltás után kiásták, és 2002-ben felújították. Az elmúlt 16 évben népszerű útvonal lett a turisták körében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában