Magyar Kultúra Napja

2019.01.29. 11:30

Népdaléneklési versennyel emlékeztek a Himnusz születésére a tarjáni iskolások

A Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola ötödik osztályos tanulói irodalmi műsort adtak a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

S. G.

Forrás: 24 Óra

A Magyar Kultúra Napján a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskolában különféle programokkal, versenyekkel emlékeztek 1823. január 22-ére, a Himnusz születésének napjára.

Az idén az iskola ötödik osztályos diákjai adtak irodalmi műsort. Az intézmény tanulói és a meghívottak hallhattak a Himnusz szövegének és dallamának keletkezési körülményeiről. A szereplők kitértek arra, hogyan formálódott Erkel Ferencben az emelkedett hangvételű vershez illő zenemű, s alkotta meg a ma ismert nemzeti himnuszt. Az elő­adást a Himnuszról szóló versek, zenék, képek kísérték.

A műsorban szerepelt a kamarakórus is, akik Kodály Zoltán által gyűjtött népdalokból adtak elő egy csokrot. A diá­kok egy rövid ismertetőt láthattak V. Majzik Mária Himnusz szobráról is, amelyet huszonegy harang díszít, s ezeken ünnepnapokon felcsendül a Himnusz. A megemlékezés után népdaléneklési versennyel folytatódott a program a tarjáni általános iskolában. A zsűrizés alatt héregi Kistulipán néptánccsoport lépett fel.

A népdaléneklési versenyen első lett De Santa-Maria Írisz, második Király Zoé és Varga Emília, s őket Mészáros Loretta, valamint Riffer Emma követte. Különdíjat kapott Botos Zsófia, Reiner Csenge és Kovács Léna.

Az ötödik osztályos diákok adtak irodalmi műsort (Fotó: 24 Óra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában