vízkereszt után

2019.01.09. 17:30

Még ezeken a napokon gyűjtik megyeszerte a kidobott fenyőket

Karácsonykor a lakás ékessége a csodásan feldíszített, fényfüzérektől ragyogó karácsonyfa. A fenyők általában vízkereszt után aztán a hulladékgyűjtők mellé kerülnek töredezett, hulló levelekkel, megsárgult ágakkal.

S. G.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Vízkereszt a karácsonyi ünnepkör zárása és a farsangi szezon nyitánya. Ezzel együtt a hagyomány szerint a lakások ünnepi ékességétől, a csodásan feldíszített, fényfüzérektől ragyogó karácsonyfáktól is a legtöbb háztartásban ekkor szoktak megválni: a töredezett, hulló levelű fenyők a kukák mellé kerülnek.

A megyében lévő hulladékgazdálkodó vállalatok már megkezdték a kihelyezett zöldhulladékok elszállítását. Fontos azonban, hogy minden díszítő elemet le kell szedni róluk, nemcsak a fényfüzéreket, gömböket, hanem az üres szaloncukorpapírokat, drótokat és csillagszórókat is.

Tatabányán a Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai január 7. és 11., valamint január 21. és 25. között gyűjtik össze az ünnep után kihelyezett fenyőfákat. A szemétszállításhoz hasonlóan különböző időpontokban járják a város egyes utcáit a hulladékgyűjtő autók. Lakókörzetenként, utcánként kétszer van lehetőségük a lakóknak a fenyők kihelyezésére.

A tatabányai szállítások időpontjai

Kertvárosban – a családi házas övezetben is –, az Erőmű lakótelepen, a Panoráma lakóparkban és Fácánosban január 21-én szállítják el a fenyőfákat.

Óvárosban, a Gál, a Cseri, a Napsugár lakótelepen, valamint a Pólus, a Paletta, az Unió, a Bárdos lakóparkban, Felsőgallán, a VI. telepen, Mésztelepen, a Barackosban január 22-én.

Dózsakert és Bánhida családi házas övezetében és a lakótelepeken, a Millenium és a Turul lakóparkban, Paradicsomkertben és Síkvölgyön is a hulladékgyűjtő pontokról január 23-án szállítják el a fenyőket. Újvárosban és a Szőlőhegyen január 10-én és 24-én; Alsógallán, a Panoráma út melletti és a Sárberki családi házas övezetben, és a Sárberek lakótelepen január 11-én és 25-én.

Nyergesújfalun például a szállítási időpont január 23-án lesz. Gyermelyről január 28-án viszik el a fenyőfákat. A tarjáni szállítás időpontja: január 17-e, míg Süttőről 21-én szállítják el a hulladéktárolók mellé kihelyezett fenyőket.

A Vértes Vidéke Kft. végzi a megye legnagyobb részén a hulladékszállítást, így például Komáromban is, ahonnan január 14-15-16-án, valamint 28-29-30-án viszik el a fenyőfákat. Hétfőnként, azaz 14-én és 28-án a hétfői és keddi kommunális hulladékgyűjtő területről, valamint az Igmándi úttól nyugatra és keletre eső városrészről. Kedden, azaz 15-én és 29-én Koppánymonostor mellett a szerdai kommunális hulladékgyűjtő területekről, míg szerdán, azaz 16-án és 30-án Szőny-Mol lakótelepről, a csütörtöki és pénteki kommunális hulladékgyűjtő területről, valamint a város délkeleti részéről szállítják el a fenyőket.

Csak a díszeiktől megtisztított fákat viszik el

A fenyőfákat a szállítás napján 6 óráig szükséges a hulladékgyűjtő edényzetek mellett elhelyezni. Minden díszítő elemet le kell szedni róluk, azaz nemcsak a karácsonyi függőket, fényfüzéreket, hanem az üres szaloncukor–papírokat, drótokat és csillagszórókat is, mert így minősülnek zöldhulladéknak, így tudják legtöbbször közvetlenül a komposztálókba szállítani azokat. A kihelyezésnél ügyelni kell arra is, hogy tehergépjárművel megközelíthető legyen, a közlekedést ne akadályozza a fa kihelyezése.

Ezek a szabályok vonatkoznak a megye azon részeire is, amelyekben más cég végzi a hulladékszállítást. Oroszlányban például január 17-én és 23-án végzik a fenyők elszállítását. Esztergomban a város weboldalán szereplő információk szerint január 17-e és 31-e lesz a begyűjtés időpontja. A fákat a családi házas övezetekben a hulladékgyűjtő edény, a lakótelepeken az ingatlan előtti útpadka mellé kell elhelyezni.

Bővebben a települések és a hulladékgazdálkodási vállalatok weboldalain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában