bemutató

2018.12.10. 13:50

A magyar történelem origójáról szól az új esztergomi könyv

Esztergom, a magyar állam bölcsője című könyvet mutatták be szombaton az esztergomi vár lovagtermében.

P. Z.

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. Z.

A szerkesztés befejezésétől számított viszonylag hosszabb idő után a kiadás vitatott kérdése nyugvópontra tért, így igazi ünnepet tarthatott a királyváros az Esztergom, a magyar állam bölcsője című könyv bemutatásával.

A december 8-ai eseményt stílszerűen az esztergomi vár lovagtermében tartották (itt található a Szent Korona hiteles másolata is), ahol nagyszámú érdeklődő ismerhette meg és vásárolhatta, sőt dedikáltathatta a kiadványt.

A tudományos igényességgel készült könyvet tíz tudós szakember írta (Fotó: P. Z./ 24 Óra)

Az esztergomi önkormányzat megbízásából a Zöld Út Kft. által kiadott, tudományos igényességgel készült könyvet tíz tudós szakember írta, köztük például Prokopp Mária művészettörténész, Horváth István, régész, nyugalmazott múzeumigazgató, G. Tóth Franciska, irodalmi muzeológus, Csombor Erzsébet, főlevéltáros és Hegedűs András, az Esztergomi Prímási Levéltár igazgatója.

Az albumformátumú kötet fotóillusztrációit Mudrák Attila fotográfus készítette. A köszöntések sorát Völner Pál országgyűlési képviselő nyitotta, aki beszédében többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy „ez a könyv több, mint turisztikai kiadvány, több, mint egy történeti, illetve egyháztörténeti leírás, több, mint lokálpatrióta összegzés, mert Esztergom a magyarság szempontjából kihagyhatatlan, megkerülhetetlen sarokpont, origó, ahonnan elindul a magyar állam, a magyar egyház.”

A bemutatót az esztergomi vár lovagtermében tartották (Fotó: P. Z. / 24 Óra)

A méltatásokat Kókay Krisztina textilművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja és Morsányi Bernadett irodalomtörténész, művészeti író folytatta, akik mindketten azt hangsúlyozták, hogy az Esztergom könyv egy minden eddiginél magasabb színvonalon mutatja fel a magyar államisággal egyidős első magyar főváros históriáját és meghatározó értékeit.

A könyv egy minden eddiginél magasabb színvonalon mutatja fel a magyar államisággal egyidős első magyar főváros históriáját és meghatározó értékeit (Fotó: P. Z. / 24 Óra)

A könyvről a kiadást végző Zöld Út Kft. vezetősége sajtóközleményében egyebek mellett így fogalmazott: „Az Esztergom, a magyar állam bölcsője könyv megjelenésében, tartalmában ahhoz a történelmi épített örökséghez szeretne méltó módon csatlakozni, amely a várost a Duna kapujaként, országos és egyedülálló történelmével, elődjeink útjával emelte fel.” A kötetet az esztergomi Babits Könyvesboltban lehet megvenni illetve megrendelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában