fejlődés

2018.11.30. 16:04

Szociális és gyermekjóléti központ nyílik hamarosan Szákszenden

Nem sokkal Dad után, Kisbér felé haladva egy hosszú, hepehupás bekötőút előtt egy tábla mutat a messzeségbe, rajta a felirattal: Szákszend.

Csernyik Zsombor

Forrás: 24 Óra

Fotó: Csernyik Zsombor

Csak a végtelennek tűnő út végén, egy éles jobb kanyar után nyílik ki a világ: a nyugalom szigete bújt itt el. Hűvös őszi napon érkeztünk meg megyénk leghosszabb, csaknem 5 kilométeren elterülő falujába. Akárhányszor erre jártam, mindig magával ragadott a helyből áradó nyugalom, és nem volt alkalom, hogy ne láttam volna valaminek a felújításán dolgozó szakembereket.

László Kálmán 2006 óta polgármester, Szákszend látványos fejlődésére és a folyamatban lévő projektekre vonatkozó kérdéseinkre körútra hívott minket, hogy együtt járjuk végig a kicsivel több mint 1450 lelket számláló falu hosszú utcáit. Számos fejlesztésen vannak már túl, és jó néhány van jelenleg is folyamatban – avatott be a részletekbe a polgármester.

Nem sok van már hátra a volt községházából kialakított szociális és gyermekjóléti központ átadásáig, melyre TOP-pályázaton nyertek támogatást. A 34 napelemmel is ellátott intézmény várhatóan január 1-jétől családsegítő szolgálatnak, házi segítségnyújtásnak, szociális étkeztetésnek és idősek nappali ellátásának biztosít majd helyet.

Megtudtuk, hogy tavaly óta térfigyelő rendszer őrzi az óvoda és a faluház környékét, idén pedig befejeződött a gyermekek nappali birodalmának külső szigetelése és festése. Az épület egy másik részében ideiglenes mini bölcsődét nyitottak meg szeptemberben, pályázat segítségével a volt orvosi lakás helyén jövőre birtokba vehetik végleges mini bölcsődéjüket a legkisebb szákszendiek.

László Kálmán a falu fejlesztéseiről beszélt (Fotó: Csernyik Zsombor / 24 Óra)

A közelmúltban felújították a tetőszerkezetét az óvoda mellett terebélyesedő, Fellner Jakab tervei alapján épült uradalmi magtárnak, melyet négy helyi templom mellett műemlékké nyilvánítottak. A településen egyébként öt templom található (két római katolikus, két evangélikus és egy református), melyek közül négy az elmúlt években látványosan megújult.

László Kálmán azt is elárulta: a fejlesztések mellett fontosnak tartja, hogy minél több zöld terület maradjon meg a festői környezetben elterülő községben. Településjáró körutunkat a megye egyik legszebb fekvésű futballpályájánál, a Vértes és Gerecse látványával betelve zártuk.

Áttekintés

A megye leghosszabb falujának mai formája 1984-ben, Szák és Szend települések egyesülésével jött létre. A régóta lakott területen római kori leleteket is találtak. A polgármester elmondása szerint – aki maga is agrármérnök – számos szákszendi keresi kenyerét a helyi gazdaságokban és intézményekben. Sokan a környező ipari parkokban (Oroszlány, Tatabánya, Tata, Kisbér, Mór, Komárom, Győr) néztek munka után. László Kálmán kiemelte: aki dolgozni szeretne, az tud a környéken, hiszen számos nagyváros, így Budapest is szűk egy óra alatt megközelíthető Szákszendről.

 

Címkék#szákszend

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában