Helyi közélet

2018.11.06. 11:30

A Felvidék visszacsatolásának 80. évfordulóját ünnepelték Komáromban

Komárom visszacsatolásának 80. évfordulójáról emlékezett meg hétfőn az Endresz Csoport Egyesület a Szabadság téren. 1938. november 6-án ugyanis, ha csak egy rövid időre is, de véget ért a trianoni feldarabolás időszaka.

N. T.

Fotó: Nagy Tamás/24 Óra

A Szabadság téren álló első világháborús emlékműnél hétfőn vitéz Nagy Miklós az Endresz Csoport Egyesület alelnöke köszöntötte a jelenlévőket. – 1938. november 2-án született meg az első bécsi döntés a Felső-Belveder kastélyban, melynek értelmében a Felvidék magyarok lakta területei ismét egyesülhettek Magyarországgal. Hazánk visszakapott egy 12012 négyzetkilométeres területet, amelynek lakossága 86,5 százalékban vallotta magát magyarnak. A döntésnek köszönhetően újra Magyarországhoz került Kassa, Rozsnyó, Ungvár, Munkács, Rimaszombat, Érsekújvár, Komárom, Léva és Losonc is. A magyar honvédség csapatai november 6-án vonultak be Komáromba – emelte ki köszöntőjében vitéz Nagy Miklós.

Az eseményen Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója mondott beszédet. A főigazgató úgy fogalmazott, hogy 1938. november 2. és november 6. a Magyarországon és a határainkon túl élő magyarok számára is örömünnep volt.

– Azt jelentette, hogy egy igazságtalan békediktátumot vizsgálnak felül és ennek következtében ismét őszintén és büszkén érezheti magát magyarnak, az a magyar, aki visszatérhet ide – emelte ki Szakály Sándor. Az eseményen Nagy Ferenc elszavalta Babits Mihály Áldás a magyarra című költeményét, majd a jelenlévők a szobor mellett álló kivetítőn megtekinthettek egy rövidfilmet, amely Horthy Miklós kormányzó bevonulását elevenítette fel.

A megemlékezés végén többek között dr. Molnár Attila polgármester, Molnárné dr. Taár Izabella a Komáromi Járási Hivatal vezetője, az Endresz Csoport Egyesület és több jelenlévő is megkoszorúzta a Szabadság téren álló első világháborús emlékművet.

Fotó: Nagy Tamás/24 Óra

Rendezvények

Kedden 17 órakor „Komárom festett képekben” címmel nyílik kiállítás az Arany 17. Rendezvényközpontban, ahol a Szőnyi Alkotóműhely tárlatát mutatják be. Ugyanitt november 7-én a Klapka György Múzeum társszervezésében 10 órakor Emlékkonferenciát rendez az Endresz Csoport. Csütörtökön pedig „Komárom 1938 és 1945 között” elnevezéssel várostörténeti vetélkedőre várják a középiskolásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában