mélyreható vizsgálat

2018.10.10. 11:32

Őstermelőket ellenőriz a NAV

Széleskörű ellenőrzésekre számíthatnak a megye őstermelői: a NAV a hónap közepén a bevallásokat veszi nagyító alá.

Kemma.hu

A NAV tájékozatása szerint október 15-től az őstermelők körében indítanak vizsgálatot országosan, így megyénkben is. Ellenőrzésre elsősorban azok számíthatnak, akik az idei személyi jövedelemadó bevallásukban a támogatásokról és bevételeikről nem nyilatkoztak teljes körűen.

Ezen kívül azokat is górcső alá veszi az adóhivatal, akik a járulékbevallási és fizetési kötelezettségünknek nem tettek eleget, vagy tévesen állapították meg ezen összegeket, illetve akik jogosulatlanul érvényesítettek valamilyen személyi jövedelemadó kedvezményt. Kiemelten ellenőrzi kezeli a hatóság majd azt is, hogy az őstermelő a bejelentési kötelezettségét megfelelő teljesítette-e.

A NAV sajtószóvivője, dr. Kis Péter András tájékoztatása szerint az ellenőrzési folyamat kezdetéig minden adóalanynak lehetősége van önellenőrzést benyújtani, azaz saját maga nézze át és ellenőrizze le a benyújtott bevallását. Az esetleges hibákra így nem az adóhivatal hívja majd fel a figyelmet.

Az őstermelő nem egyéni vállalkozó

Mezőgazdasági őstermelőnek minősül az a 16. életévét betöltött, nem egyéni vállalkozó magánszemély, aki a saját gazdaságában a meghatározott termékek előállítására irányuló tevékenységet folytat, és ennek igazolására őstermelői igazolvánnyal rendelkezik. Ezen túl a termőföldről szóló törvény szerint családi gazdálkodónak minősülő magánszemély és e magánszemélynek a családi gazdaságban nem foglalkoztatottként közreműködő családtagja(i) is őstermelőként van nyilvántartva.

Őstermelőnek minősül az Európai Unió Közös Agrárpolitikája magyarországi végrehajtásában, illetve a nemzeti agrártámogatási rendszerben érintett ügyfelekkel összefüggő ügyfélregiszter létrehozásáról és az ezzel kapcsolatos nyilvántartásba vételről szóló kormányrendelet szerint nyilvántartott mezőgazdasági termelő magánszemély is.

A mezőgazdasági őstermelő jövedelmét az önálló tevékenységből származó jövedelem meghatározására vonatkozó szabályok alapján állapítja meg. Költségei elszámolására tételes elszámolást vagy a 10 százalékos költséghányad alkalmazását választhatja. A mezőgazdasági kistermelő átalányadózást választhat. Ha a mezőgazdasági őstermelő e tevékenységből származó bevétele az évi 600 ezer forintot nem haladja meg, ezen bevételéből jövedelmet nem kell figyelembe vennie, bevétele adómentesnek minősül.

 

 

(Főoldali fotó: illusztráció/Darnay Katalin/VG)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában