vízszint

2018.10.27. 07:11

Látványos videó készült a gyorsan emelkedő Dunáról

A Duna Esztergomnál és Komáromnál is bő másfél métert emelkedett két nap alatt. Látványos videó készült arról, hogy a folyó visszafoglalja a medrét.

Kemma.hu

Az extrém alacsony vízszint a Duna mellékágaira is hatása van. Az esztergomi Kis-Dunán például már megint száraz lábbal átsétálhatunk.

Fotó: Walczer Patrik/ 24 Óra

Az extrém alacsony Duna kezd „magára találni”. Míg az elmúlt napokban a határfolyók rendkívül alacsony vízszintek alakultak ki, a Dunán a víz szintje pedig a Komáromtól kezdődő szakaszon alulmúlta a valaha mért legalacsonyabb értéket, mindenhol negatív rekordok születtek, Esztergomnál pedig ismét kiszáradt a Kis-Duna, most két napa alatt bő másfél métert emelkedett a vízszint mind Komáromnál, mind Esztergomnál.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a hét közben esett csapadék emeli a Duna vízszintjét, és az előrejelzések szerint szombattól hétfőig a Felső-Duna, Inn, Traun-Enns részvízgyűjtőkön még várható összességében jelentősebb, területi átlagban 30-60 mm-t elérő csapadék. A Komárom-Esztergom szakaszon is emelkedik a Duna vízszintje. A prognózis szerint a következő napokban átmeneti apadás után, ismét áradó vízjárásra lehet számítani, azonban készültségi szint elérése nem várható.

Október 27-én reggel hatkor Komáromnál 159, Esztergomnál 136 centiméter volt a vízszint. Egy nappal korábban, szintén 6 órakor Komáromnál 109, Esztergomnál 21 centit mutatott a vízmérce, míg 25-én előbbi városnál -6-ot, utóbbinál -20-at.

Time-lapse videónkon megnézheti, hogy október 26-án egyetlen óra alatt milyen látványosan emelkedett a Duna vízszintje Esztergomnál. Az emelkedés egyébként 7 centiméter volt a felvétel ideje alatt:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában