halászfesztivál

2018.10.21. 18:30

Így gázoltak térdig vízben a halászok az Öreg-tóban, és rengetek halat fogtak (videó)

Az idei Öreg-tavi halászfesztiválon,mint minden évben, már hajnalban kezdődött a munka: a halászok térdig vízben gázoltak, hogy meglegyen a Halászfesztivál ízletes fogásainak alapanyaga.

P.P.

Fotó: Zantleiner Ingrid/24 Óra

Október 19-20-21-én ismét halászokkal és persze halakkal telt meg az Öreg-tó partja az idei NAgy Öreg-tavi Halászfesztiválon.

„Nem jófele pendázol, az Atinak kellene onnan húzni! ” Egyebek mellett ezt mondta Csikós Gábor kollégájának, Szabó Tamásnak, miközben az Öreg-tó medrének a széléről felhúzták a parton álló kisteherautó platójára az ezer négyzetméternyi felületű kerítőhálót, amibe péntek estétől szombat reggelig csupán 62 mázsányi hal akadt. Döntő többségük ponty volt, de kimertek néhány kisebb amúrt és süllőt is.

A szombati látványhalászatot szép számú közönség is figyelemmel kísérte. Talán azok az olvasóink is ott voltak, akik legutóbbi szavazásunkon a tatai rendezvényre voksoltak hosszú hétvégi programként.

A csaknem tíz halász ugyanennyi erővel máskor jóval többet fogott, de most nem voltak ideálisak a körülmények. A távoli Réti tavakról érkezett csapat munkáját irányító Mosonyi Gábor szerint a víz hőmérséklete 15 fok lehetett, mennyisége viszont, mint a tengeré, mert hiába kezdték meg a leeresztést október elsején, később visszazárták a zsilipeket. Emiatt két-három hetet még várniuk kell, s csak utána folytatják a halászatot.

Így aztán aki csak vasárnap látogatott ki a vár és a kastély közé, az a parton már egyetlen halászt sem láthatott, halat is csak az akváriumban, amit érdemes volt megnézni, mert még az öregek sem nagyon láttak olyan hatalmas pontyot, süllőt és csukát, mint itt, hát még a tátott szájjal ámuldozó gyerekek.

Csodálattal vették szemügyre ezt a látványosságot a megnyitóra érkezők is, akiket többen köszöntöttek. Köztük dr. Bitay Márton, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára. Ő egyebek mellett azt is elmondta, hogy a hal áfáját a kormány 27 százalékról 5-re csökkentette, mert szeretnék, ha sokkal több fogyna a kifejezetten egészséges hazai pikkelyesekből, mint eddig.

Nos, ami azt illeti, az idei Öreg-tavi Nagy Halászat ideje alatt is fogyott, fogyogatott, de a legtöbben meggondolták, hogy adjanak-e 8000 forintot a pisztráng kilójáért vagy 9500-at a süllőéért. Így aztán inkább az egységesen 1300 forintért kínált hallevek közül választottak, vagy két pontyszeletet kértek 1400, netán ugyanennyi afrikai harcsát 1700 forintért.

S mivel a hal az elmúlt hétvégén is úszni kívánt – akinek pénztárcája még azt is megengedte – az választhatott a környékbeli pincészetek kiváló boraiból is.

Szórakoztató programok is voltak

Bár egy nem tatai házaspárnak csak a kétnapos belépőért négyezer forintot kellett fizetnie, az egynaposért pedig háromezret, ezért a pénzért nem csupán az ősi mesterség mai művelőinek munkáját tekinthették meg, de több szórakoztató programot is. Szombaton a Kenderke Barátai Zenekar, Simonfi Gergely, a Primavera tánccsoport előadását épp úgy, mint a Pötörke Táncegyüttes, Orosz György humorista és az EnterTrain Parti Band műsorát szintén.

(Videók: Zantleiner Ingrid/24 Óra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában