Szűrök és csókok

2018.09.13. 20:31

Ennél betyárosabb lagzit még nem látott Tata

Olyan betyáros esküvő volt Tatán, amilyet még nem látott a város. Az ország számos pontjáról érkeztek vendégek a nem mindennapi lakodalomba, amin a Kemma.hu stábja is ott volt.

Szűr Annamária

Fotó: Hagymási Bence/24 Óra

Hogy milyen egy jó lagzi? Dióhéjban olyan, ahol mindenki jól érzi magát. Bővebben: olyan, ahol mindenki szabadon örülhet, szabadon szerethet, szabadon betyárkodhat. Ilyen lakodalomba kaptunk meghívást a hét végén. Bujdosó Attila és párja, Mariann megosztotta a Kemma.hu stábjával életének egyik legboldogabb pillanatát, amikor örök hűséget fogadtak egymásnak. És nem is akármilyen társaságban: az ország minden szegletéből érkeztek betyárok, hogy éltessék az ifjú párt.

Nézett is a Kossuth tér népe, amikor szombaton délután betyárok hada jelent meg a polgármesteri hivatal könyékén. Nem kevesen voltak, hanem több mint százan, az ország minden szegletéből. Mert a betyárok, mint megtudtuk, összetartó közösség. Nem csupán a múltat éltetik, de a jelent, a legelemibb emberi értékeket is. No meg a jó mulatságot.

Nem csoda, hogy a polgármesteri hivatalból kilépő párt betyársortűz fogadta például, de annyi kurjongatás és ostorcsattogtatás is rég visszhangzott a téren, mint most. Nagy látványosság volt a Pikant pajtához bekaranyodó hintó is, amelyet ismét csak betyárok fogadtak, ostort csattogtatva az út mentén.

Lischka Gábor vőfély Békéscsabáról érkezett, és mint elmondta, jámbor emberek gyűltek össze Tatán. Áldást is kértek az asztalra a vacsora előtt, sőt, a magyar és a székely himnuszt is elénekelték, mielőtt a vacsorának nekikezdtek volna. Tőle tudtuk meg azt, hogy mintegy 130-140 betyár érkezett a lakodalomba, az ország minden szegletéből.

– A betyárság nem attól függ, hogyan van öltözve az ember, hanem miként van élezve a szíve. Mindenkinek a szabadságot a saját szívében kell éreznie – árulta el ízes beszéddel, hozzátéve, hogy országos cimboraság köti a vőlegény Attilához. Emellett, mivel a hagyományőrzés is összeköti őket, a Békés megyei Körösök Völgye Vitézi Bandérium is képviseltette magát a lakodalomban, amely sztárvendége egyébként ki más is lehetett volna, mint a jó Laci betyár.

Persze nem csak tőle volt betyáros a hangulat, hanem attól is, ahogy megélték és ünnepelték Attila és Mariann nagy napját. Jó kedvvel, bőséggel (hogy a közösen elénekelt Himnuszból idézzünk), tánccal, mosollyal, betyárosan. Ahogy élezve volt a szívük a szabadságra és a szerelemre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában