irány debrecen!

2018.08.15. 11:30

Szenzációs virágcsodák: négymázsás sárkánnyal küzd meg Mária

Néhány éves hagyomány, hogy az augusztus 20-án kezdődő Debreceni Virágkarneválon szereplő két kompozíció Esztergomból indul el.

P. O. Z.

Néhány éves hagyomány, hogy az augusztus 20-án kezdődő Debreceni Virágkarneválon szereplő két kompozíció Esztergomból indul el.

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán/24 Óra

Az egyik ilyen óriási virágszobor mindig a Szent Korona és a koronaékszerek együttese, a másik pedig egy-egy bibliai életkép ábrázolása.

Az idei alkotás, melynek tervezője és szobrásza Pikó Sándor, statikusa Kiss Péter, virágkötője Antal Istváné, a Szent Korona mellett, a sárkánnyal megküzdő Napba öltözött asszony jelenete. A színes szárazvirágból készült, teherautó nagyságú szobrok már várják az esztergomi Bazilika melletti téren a kíváncsiskodókat, fotósokat, szelfizőket. A szerda délelőtti mise után Erdő Péter bíboros áldja meg a két alkotást, melyet a közönség még két napig tekinthet meg az esztergomi helyszínen.

A most Esztergomban kiállított hatalmas virágszobrok felépítéséhez mintegy húsz ember háromhetes munkája volt szükséges. Az óriási méretű alkotások, a Szent Korona és a Napba öltözött asszony szoboregyüttes nyolcféle virágból készült. Érdekesség, hogy a szobrok közül csak a sárkány figura közel négy mázsát nyom.

A munka első fázisában Pikó Sándor szobrászművész, a szobrok alapját jelentő hungarocellt faragta ki, majd ehhez készítették a fém vázat. Végül e kettő összeépítése után kerültek a felületre a színes szárazvirágok, így többek között achillea, cabrona fei, valamint szalmavirágok és bogyóstermésű virágfajták.

Az augusztus 14-én megnyílt, több, mint tíznapos Debreceni Virágkarneválon főszerepet kapó Esztergomból induló szobrokat a felvonulás után Nagyváradra, majd pedig a felvidéki Királyhelmecre viszik kiállítani. A karneválon szereplő virágszobrok több éven át megtartják jó állagukat, mivel olyan szárazvirágból épülnek fel, melyek sajátságos illata elriasztja a rovarokat így nem tudják tönkre tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában