ismerkedés

2018.08.25. 11:30

Nyári egyetemet szervezett Esztergomban a BGE

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) nyári egyetemet szervezett középiskolásoknak, melynek célja a közgazdász és gazdaságinformatikus felsőoktatás felé való orientálódás elősegítése volt. Az első ilyen nyári egyetemet most az esztergomi Búbánat-völgyben lévő Vadregény Üdülőparkban tartották 12 megye 16 középiskolájának ötven tanulója részvételével.

Pöltl Oxi Zoltán

A BGE nyári egyetemét az esztergomi Búbánat-völgyben lévő Vadregény Üdülőparkban tartották 12 megye 16 középiskolájának ötven tanulója részvételével.

Forrás: Beküldött fotó

A pályaorientációs projekt létrejöttének céljairól és a táborban tapasztaltakról Dietz Ferenctől kaptunk tájékoztatást. A BGE kancellárja elmondta: a BGE sikeres uniós pályázata lehetőséget teremtett a középiskolák felé történő intenzívebb nyitásra. Az elnyert 240 millió forint összértékű projekt olyan komplex programcsomagot kínál a fejlesztendő térségekben élő középiskolai diákok számára, amely a jövő kihívásaira építve, megismerteti velük a BGE képzési portfóliójában kínált közgazdász és gazdaságinformatikus szakmákat, valamint személyiségfejlesztést is biztosít a számukra.

Mindezzel új hallgatói bázist tud az egyetem toborozni és az intézménynek is lehetősége nyílik alaposabban feltérképezni a felnövekvő „Z” és „Alfa” korosztályok jövőbeni igényeit, így időben fel tudnak készülni a generációs változásokra, képzési módszertanukat és szolgáltatásaikat a leendő hallgatóik elvárásaihoz tudják igazítani a hatékonyabb, jobb oktatás érdekében.

Az egyetem kancellárja a nemrég befejeződött esztergomi nyári egyetemmel kapcsolatos tapasztalatokat a következőkben foglalta össze:

– Mikor a nyári egyetem lezajlott programjairól kérdeztem a diákokat, jó volt látni a sok nyitott, magabiztos tekintetet, a lelkesedést és az ötleteket, a javaslatokat a napirendek fejlesztésére. Várakozásainkon felül igazolták, hogy óriási az igény részükről BGE által nyújtott készség- és személyiségfejlesztő foglalkozásokra, kommunikációs programokra és más intézmények diákjaival való találkozókra, nagyon élvezték és aktívan részt vettek az interaktív előadásokon. A program részeként pedig vállalatlátogatást szerveztünk, ahol a Pilisi Parkerdő Zrt. turisztikai tevékenységével ismerkedhettek meg a diákok.

A nyári egyetem kapcsán természetesen felmerül a kérdés: milyen távlatai vannak innen előretekintve a közgazdász és gazdaságinformatikus ágaknak? Dietz Ferenc kifejtette, hogy az előadások és a beszélgetések rávilágítottak arra, hogy a mai kor kihívásainak megfelelni leginkább világos célok kitűzésével, tudatos és kreatív gondolkodással, az elméleti és gyakorlati tudás elsajátításával, illetve széles társadalmi kapcsolatrendszerrel lehet. Ez igaz egyaránt a jövőbeni közgazdász és gazdaságinformatikai közösségekre, de várható, hogy szakmafüggetlenül is egyre inkább meghatározóak lesznek ezen megállapítások.

– A 2017/18-as tanévben a BGE tizenhat középiskolával kötött stratégiai együttműködési megállapodást az ország minden régióját lefedve, ezekben az iskolákban a projekt céljaihoz illeszkedő színházi előadásokat, Cinema Science Cafe rendezvényeket, motivációs workshopokat is tartottunk. A következő tanévben ezt a középiskolai bázist tovább tudjuk bővíteni, így várjuk az ebben érdeklődést mutató, diákjai számára ilyen többletszolgáltatást biztosítani kívánó iskolák jelentkezését is. A BGE szélesre tárta kapuit a jövő generációi előtt – fogalmazott a koncellár.

Szerepjáték-alapú mobilapplikációt is fejlesztenek

A Budapesti Gazdasági Egyetem a következő tanév őszétől nyílt, országos, kreativitást igénylő versenyt szervez, amelynek keretében a diákoktól a jövő kihívásaira és igényeire megoldást jelentő ötleteket várnak. Kihelyezett pályaorientációs nyílt napokat tartanak a következő években rendszeresen több régióban, így a mostani középiskolások már jó előre megismerkedhetnek a szakmákkal és a képzésekkel. Az egyetemi élet és a közgazdász lét megismerését is segítő szerepjáték-alapú mobilapplikációt is fejlesztenek, ez októbertől letölthető lesz ingyenesen bárki számára az okostelefonokra. Mindezekről a középiskolások számára indított palyavalasztas.uni-bge.hu-n lehet részletesebben tájékozódni, ahol sok érdekes szakmai, pszichológiai és közösségi bejegyzéssel is találkozhatnak a diákok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában