A mikulásnál is járt

2018.06.14. 07:11

Veszprém után az örök sötétség birodalmát is meghódította az akai lány

Klenota Barbara Komárom-Esztergom megye legkisebb falujából több ország nagyvárosába is eljutott már.

Palásti Péter

Kedves, okos, talpraesett lány. Hangja szinte egy az egyben olyan, mint édesanyjáé, aki falugondnokként dolgozik évek óta. Általános iskolai tanulmányait Ácsteszéren kezdte, majd Bakonysárkányon fejezte be. A tatai Eötvös József Gimnázium angol-magyar kéttannyelvű osztályában érettségizett 2012-ben, s még ugyanabban az esztendőben felvették a Pannon Egyetem anglisztika szakára. Azóta Veszprémben él, de azért gyakran hazalátogat.

Három esztendővel ezelőtt befejezte az alapképzést, jelenleg a mesterképzésen vesz részt, hogy középiskolában is taníthasson angolt. E világnyelv iránt korán kezdett érdeklődni; könnyen tanulta az idegen szavakat és az igeidőket. A gimiben, a nulladik évfolyam végén osztálytársaival járt először Angliában. Akkor London és Windsor nevezetességeit tekintette meg, bár az utazás célja elsősorban a nyelvgyakorlás volt.

Másodszor 2013 februárjában járt Nagy-Britanniában, amikor meglátogatta bébiszitterként ott dolgozó legjobb barátnőjét. Addigra már lényegesen jobban beszélt angolul, amiben szerepet játszott az is, hogy előtte egy hónapot tölthetett Máltán cserediákként, egy ottani nyelviskolában. Úgy fogalmazott, hogy ez a csodálatos sziget egy nap alatt bejárható. Lakóinak olaszos mentalitása az angol higgadtsággal keveredik, s ennek is szerepe van abban, hogy minden varázslatos. Nem csak a Kék-Lagúna, a középkori erőd, de a legkisebb halászfalvak is. Egyik legnagyobb élménye máig ehhez a helyhez fűződik, amikor ő is úszhatott delfinek között.

Az amerikai álom

Nem sokkal később, 2014 nyarán Amerikában nem volt lehetősége erre, mert ott három hónapon át dolgozott Massachusetts állam egyik gyerektáborában. Oda egy állásajánlat felfedezésének köszönhetően került, s mikor lejárt a szerződése, addig haza sem repült, míg a munkájáért kapott pénzen végig nem barangolta a keleti partot. Járt New Yorkban, Miamiban, Washingtonban, Orlandóban, s megnézte a Niagara vízesést is.

Nagy utazásai között sokat tanul, de dolgozik is egy fiatal tehetségeket segítő programban. Utolsó vizsgáját az idei december végén szeretné szintén sikeresen letenni, majd angoltanárként kíván elhelyezkedni Veszprémben, hogy közel legyen testvéréhez és családjához.

Éjszakai sötétségben élt nappal is

Klenota Barbara legutóbb tavaly augusztusban utazott messzire. Akkor meg sem állt Finnország Rovaniemi nevű településéig, ami az északi sarkkörön található. Veszprém testvérvárosába az Erasmus-programnak köszönhetően került. Azért választotta ezt a lehetőséget, mert ott nagyon jó a tanárképzés, s ő kiváló pedagógus szeretne lenni. Ezért ment, s nem a sarki fény miatt, bár azt is sikerült megtekintenie már a második napon. Csak karácsony előtt jött haza, s azt mondta, hogy nem a –15 fokos átlaghőmérséklet volt számára a legnagyobb probléma, hanem az, hogy októbertől márciusig ott a nap 24 órájában szinte éjszakai sötétség van, csupán 2-3 órára szürkül ki az ég.

Klenota Barbara (balra) az igazi Mikulással, Joulupukkival, és legjobb barátnőjével, Demián Andreával (Beküldött fotó)

Ebben az időszakban végzett el egy gyorstalpaló kutyaszánhajtó tanfolyamot, s azt is kipróbálta. Nem hagyta ki a rénszarvassültet sem, amit finomabbnak érzett a marhasteaknél is. Felkereste lakhelyén az igazi Mikulást, Joulupukkit is, aki szintén Rovaniemiben él, s vele is beszélgetett. Egyebek mellett megtudta tőle, hogy nem egyedül van; nagyszakállú testvéreivel váltott műszakokban fogadják látogatóikat, hiszen ők Finnország elsőszámú turisztikai látványosságai.

Címkék#Aka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában