Ácsteszér

2018.02.11. 20:00

Az óballai helikopter-szerencsétlenség ácsteszéri áldozatára emlékeztek

Lükő Zsolt tragikus körülmények között vesztette életét, de máig emlékeznek rá bajtársai is.

P. P.

Január legutolsó napján volt pontosan tíz éve, hogy Lükő Zsolt posztumusz hadnagy, fedélzeti technikus az életét vesztette, méghozzá tragikus körülmények között. A fájdalmas évfordulón nem csak családtagjai, de szentkirályszabadjai és szolnoki bajtársai is emlékeztek rá ácsteszéri sírjánál.

Immár több mint egy évtizede, hogy a községben felnőtt fiatalember kedvelt kollégáival nem rója az eget. Azokkal a férfiakkal, akik azóta is csaknem minden nap gondolnak rá. Olyankor eszükbe jut, hogy ő már a földöntúli mezőkön indítja a szállítóhelikopterek hajtóműveit. Egyebek mellett ezt is mondta emlékező beszédében Dajka Attila őrnagy, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Szállítóhelikopter Zászlóaljának parancsnokhelyettese Lükő Zsolt sírjánál.

Ezt követően felidézte, hogy mi is történt 2008. január 31-én. Aznap kora esti kiképzésre készültek, s ennek során felszállt egy Mi-8-as helikopter is, majd Óballa közelében, visszatérés közben – máig ismeretlen okból – a földnek csapódott és kigyulladt. A balesetben a személyzet súlyos sérüléseket szenvedett. Köztük Lükő Zsolt fedélzeti technikus, aki éppen újonc társa oktatását végezte.

Egy hónappal később ünnepelte volna 31. születésnapját, de azt már nem érhette meg. Egykori barátja és kollégája, Katona József, nyugállományú zászlós azt mondta el a most is rá emlékezőknek, hogy nagyon jó lélek, valóban közösségi személyiség volt Zsolti, akit mindenki szeretett, mert ő is mindenkinek segített. Épp ezért, ennyi idő eltelte után is fájó szívvel emlékeznek rá, s újfent leróják kegyeletüket a sírjánál.

Azon a helyen, ahol nem csak katonatársai, de édesapján kívül még sokan álltak, akik gyerekkorától szintén ismerték és szerették. Ők valamennyien tudják, hogy Zsolt már kiskamaszként is katonának készült. Amikor sikerült elérnie célját, büszke volt arra, hogy bátyjával együtt szolgálhat a seregben. Jó szakemberré vált. Nem lett pilóta, de háttéremberként több feladatkörben is segítette a repülőket. Sajnos fájdalmasan rövid ideig.

Címkék#Ácsteszér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában