ötvenes évek

2017.09.02. 15:30

Marhatrágya és pókháló, avagy így jelentettek a megyei orvosok a babonákról, kuruzslásokról

„Körzetemben az utóbbi években a babonák és csodák nagyon megfogyatkoztak” – írta a környei háziorvos 1956-ban, miközben mások népi praktikákat és hiedelmeket írtak le a központilag kapott kérdésre.

Forrás: Fortepan

1956 augusztusának végén az Egészségügyi Minisztérium a Komárom megyei Közegészségügyi és Járványügyi Állomáson keresztül hívta fel a járási főorvosokat, hogy segítsenek anyagot gyűjteni a Minisztérium egészségügyi felvilágosító osztálya által kiadandó „Babonák és csodák” című, a „babonák elleni küzdelemmel kapcsolatos” kiadvány számára, idézte fel a megyei levéltár honlapján publikált tanulmányában Kládek László levéltáros.

A körlevél szerint „járásonként és városonként 2-3, ezen a téren tapasztalattal rendelkező körzeti orvostól” kellett jelentést kérni, „hogy működése területén milyen egészségügyi babonás szokásokkal és népi kuruzslási módszerekkel” találkoztak.

A Tatai Járási Tanács VB. Egészségügyi Csoportjának vezetőjének, Dr. Pál István járási főorvosnak a körlevelére kilenc válasz érkezett, közöttük egy-két érdekes, ma már megmosolyogtató is.

Dr. Tremmel József környei orvos például kijelentette: „körzetemben az utóbbi években a babonák és csodák nagyon megfogyatkoztak, mindamellett az öregek között akadnak még egyes babona és csoda hívők.”

„Kicsit vigyázni kell a rákenéssel, nehogy az egész ujj leváljon.”

– tolmácsolta Tremmel doktor a tyúkszem eltávolítására ajánlott, puskaporba kevert fokhagymával kapcsolatban hallottakat.

Tremmel doktor jelentése

Tarján község I. körzetének orvosa, Dr. Fekete Ferenc is hasonló részletességgel tett jelentést a körzetében élő „babonákról és csodákról. Ahogy Kládek László írja, az orvos eseteinek túlnyomó része hiedelem, amelyek egy része az állapotos nők viselkedését, tevékenységét szabályozza analógiás alapon, másik része pedig a szülés alatt végzendő rontáselhárító eljárások felsorolása. Minden bizonnyal babonás alapja lehetett annak, hogy azt tanácsolták a kismamáknak, kimennek valahonnan:

„Ne a farával forduljon ki, mert akkor a baba farral jön a világra.„

Persze egyéb tanács is volt: a rosszul alvó csecsemő mákteával való itatása, valamint pókháló, „öreg nyúlháj és a friss marhatrágya” sebgyógyításra való használata.

(Nyitókép: fortepan.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában