Kétszer ugyanott

2024.01.08. 17:23

Helyszíni fotók: kiderült, miért akadt fenn két autó is a síneken az 1-es főúton Komáromnál

Január 6-án, szombaton este pár óra különbséggel két autó is fennakadt a síneken az 1-es főúton Komárom közelében, az Almásfüzitő–Szőny vasúti átjáróban. A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság most közölte, hogy történhetett ilyen baleset kétszer egymás után. Kiderült, a második autós és utasai ki sem szálltak a kocsiból, miközben egy gyorsvonat 160 kilométer/órával száguldott feléjük.

Kemma.hu

A közlekedő gyorsvonat vezetőjét még pont időben értesítették, aki a szerelvényt 300 méterrel az autó előtt tudta megállítani

Forrás: KEM Katasztrófavédelem

Fotó: Sümeg Bence tű. őrm.; Tóth János Szabolcs tű. ftőrm.; Czintos Attila

Mint arról január 6-án a Kemma.hu is beszámolt, két autós került bajba szombaton este az 1-es főútón, a Komárom közelében lévő Tűzoltó utcai vasúti átjáróban. A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint mindkét sofőr szabálytalanul hajtott a sínekre az 1-es főúton, az Almásfüzitő–Szőny vasúti átjáróban. A tatabányai rendőrök eljárást indítottak ellenük.

Az első bejelentés január 6-án 18 óra körül érkezett a 112-re, miszerint egy jármű elakadt a síneken.  Az autós, annak ellenére, hogy minden irányból sorompóval és fényjelző készülékkel biztosított az átjáró – eltévesztette az út vonalvezetését, így szabálytalan helyen kanyarodott rá a vasúti sínekre. A vonatközlekedést leállították, a katasztrófavédelem munkatársai pedig leemelték az autót a sínekről.

Három órával később újabb bejelentés érkezett ugyanezen helyszínről, hogy ismét fennakadt a síneken egy autó. A rendőrök azonnal ellenőrizték a MÁV-Start vonatkövető térképét, és megállapították, hogy egy nemzetközi gyorsvonat éppen az elakadt jármű felé közeledik.

Míg egy járőr az autóban veszteglőket vette rá, hogy azonnal szálljanak ki a járműből, addig egy másik rendőr a MÁV forgalmi szolgálattevőjével vette fel a kapcsolatot, hogy haladéktalanul állítsák le a vonatot. A 160 kilométer/órával közlekedő gyorsvonat vezetőjét még pont időben értesítették, aki a szerelvényt 300 méterrel az autó előtt meg tudta állítani.

A gyors és szakszerű beavatkozásoknak köszönhetően nem sérült meg senki, ám a két sofőrrel szemben a Tatabányai Rendőrkapitányság közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt indított eljárást.

A fenti esetből tanulva a Komárom- Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a közlekedésben részt vevők figyelmét:

  • Korlátozott látási viszonyok esetén vasút átjáróban és annak környékén fokozott óvatossággal közlekedjenek, figyeljék a tájékoztató, előjelző táblákat!
  • Amennyiben gépkocsijával fennakadt a vasúti sínen, és a jármű mozgatására nincs lehetőség, úgy azonnal szálljon ki belőle, és gondoskodjon arról, hogy utasai is így cselekedjenek!
  • Ne késlekedjen, azonnal tárcsázza a segélyhívót, hiszen nem tudhatja, mikor, melyik irányból, mekkora sebességgel érkezik vonat!
  • Mielőtt elhagyná a járművet, a távolsági fényszórót, vészvillogót kapcsolja be! Adjunk esélyt a mozdonyvezetőnek, hogy lássa az előtte lévő akadályt!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában