Második esély

2023.11.11. 19:55

Így beszélte le az öngyilkosságról a vértesszőlősi családapát két tatabányai rendőr

Az elkeseredett férfi késsel fenyegetőzött és kötelet is tekert a nyakára. Tóth Béla zászlósnak és Olajos Máté törzsőrmesternek azonban sikerült megakadályozni az öngyilkosságot.

Goletz-DeáK Viktória

Tóth Béla rendőr zászlós és Olajos Máté rendőr törzsőrmester mentették meg a férfit attól, hogy elkeseredésében kárt tegyen magában

Forrás: police.hu

November 1-jén késő este ugyanabban az ügyben két telefon is érkezett a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központjához. Mint arról a police.hu is beszámolt, mindkét bejelentés arról szólt, hogy egy 31 éves férfi öngyilkosságra készül.

Élettársa, a gyermekei édesanyja hívta az ügyeletet, de maga a férfi is jelezte, hogy mi a szándéka. Elmondta, hogy magához vett egy kötelet, autóba ült, és öngyilkossági szándékkal elhagyta otthonát. A rendőr-főkapitányság kutyás alosztályának egyenruhásai, Tóth Béla zászlós és Olajos Máté törzsőrmester oldották meg a feladatot.

– Elsőként a házához siettünk, de nagyon nehezen találtuk meg Tatabánya külső részén. Tájékozódtunk arról, hogy mi történt, közben Olajos Máté törzsőrmester kollegám felhívta a férfit, igyekezett szóval tartani, és megtudni, hogy hol tartózkodik – emlékezett az esetre Tóth Béla.

Ez azonban egy kicsit sem volt egyszerű feladat. Annyit tudtak meg a férfi élettársától, hogy a kapcsolatuk megromlott, a veszekedések elől ő már átmenekült a szomszédba, a gyerekeket rokonokhoz küldte, élettársa pedig teljesen elveszítette a kontrollt az események és önmaga felett is. Késsel fenyegette őket, most pedig kötelet kötött a nyakára, és elindult, hogy a széthullóban lévő kapcsolat miatt véget vessen az életének.

– A legfontosabb egy ilyen beszélgetés alatt, hogy megnyerjük a veszélyben lévő ember bizalmát. Nincs szükség hivatalos stílusra, sokkal inkább azt kell éreznie, hogy egy barátjával beszél, tegeződve természetesen. Együttérzőnek kell lenni és türelmesnek, meg kell győzni arról, hogy valódi segítségre számíthat. Ha lehetőség van rá, be kell vonni olyat is, akire hallgat – fogalmazott Olajos Máté.

Mindenáron a párját akarta visszaszerezni, így neki is átadtam egy időre a telefont, de arra kértem, ne kezdjen vele veszekedni, ne kérje számon, inkább ő is nyugtassa meg, amennyire tudja, és győzze meg arról, hogy meg lehet beszélni mindent

– idézte fel a nehéz pillanatokat a rendőr, hozzátéve, arról is kérdezték a férfit, hogy hol van, de ezt eleinte nem árulta el.

Végül elmondta, de hozzátette, hogy a kötelet már a fára is feldobta, pillanatok vannak hátra addig, hogy megtegye azt, amiért elindult 

– mesélte Olajos Máté, majd a történetet már kollégája folytatta. 

– Amikor megtudtuk, hogy a férfi hol tartózkodik, indulni akartunk érte, ám ő egyszer csak megjelent a piros autójával. Zavart állapotban volt, eleinte nem is akart kiszállni a járműből, előre-hátra gurult vele. Közben folyamatosan arról beszélt, hogy semmi más nem érdekli, csak az, hogy a párja szeresse őt – mondta Tóth Béla.

A rendőrök eleinte nem is léptek a kocsihoz, mert a férfi változatlanul öngyilkossággal fenyegetőzött, azon kívül tudták, hogy kés is van nála, és pszichés zavara okán bármire képes lehet. Tovább nyugtatták, biztatták, hogy szálljon ki, majd csak megoldódik a helyzet.

A kép, ami ekkor a szemük elé tárult, igencsak ijesztő és filmszerű volt: a férfi a kocsiban ült, és a nyakára többször rá volt hurkolva a kötél. Végül, amikor félreállt az autóval, a két rendőr odalépett a járműhöz, majd egy szemvillanás alatt kivették belőle a férfit. Közben értesítették a mentősöket, akik kórházba vitték őt.

Mint arról a Kemma.hu is beszámolt: példamutató szolgálatellátásukért, eredményes intézkedésükért Boross Zoltán László ezredes, a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője Tóth Béla zászlóst és Olajos Máté törzsőrmestert jutalomban részesítette.

Az eset nem egyedüli, több hasonlóval is volt dolguk vármegyénk egyenruhásainak az elmúlt időszakban. Mint arról a Kemma.hu is beszámolt, október 19-én, csütörtökön este arról érkezett bejelentés a rendőrségre, hogy egy tatabányai házat feltörtek. A kutyás járőrök a helyszínen azt tapasztalták, hogy a zárszerkezetet valaki lefeszítette az ajtóról.

Az egyenruhások megpróbáltak bejutni a házba, azonban az ajtót belülről kitámasztották. Sikerült megszüntetniük a torlaszolást, és bejutva a szobába egy elektromos kábellel önakasztott, eszméletlen férfit találtak. A rendőrök azonnal eltávolították a kábelt, és megállapították, hogy a férfi még lélegzik, így stabil oldalfekvésbe helyezték őt, majd átadták az időközben értesített mentősöknek, akik kórházba vitték a 32 éves sérültet.

Lázók Sándor és Porkoláb Norbert r. főtörzsőrmestereket példamutató szolgálatellátásukért, gyors és eredményes intézkedésükért Boross Zoltán László r. ezredes, a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője jutalomban részesítette..

Október 7-én délután pedig Almásfüzitőről érkezett bejelentés, miszerint egy 29 éves férfi otthonából ismeretlen helyre távozott, azzal a szándékkal, hogy kárt tegyen magában. A tájékoztatásukból kiderült, hogy az egyenruhások haladéktalanul, nagy erőkkel keresni kezdték az eltűnt személyt, akit néhány órával később, a vasútállomáson épségben megtaláltak. A férfit a mentők kórházba vitték.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116 123-as ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a www.ongyilkossagmegelozes.hu weboldalt!

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában