Bizonyítási eljárás

2023.07.05. 19:09

Nem szállhatott fel a helikopterre a Szőlősnél elhunyt siklóernyős testvére és az ügyvéd

A vértesszőlősi siklóernyős tragédia kapcsán elrendelt helikopteres bizonyítási eljárás az elhunyt testvérének ügyvédje szerint nem volt szabályszerű.

Goletz-DeáK Viktória

Oroszi Zsolt három éve hunyt el Vértesszőlős közelében

Forrás: 24 Óra

Fotó: F. P.

Több gond is volt a keddi helikopteres helyszíni bejárással a sértetti jogutód, Oroszi Angéla ügyvédje szerint. Dr. Tóth M. Gábor a Kemma.hu-nak elmondta, hogy elfogadhatatlannak tartják és úgy vélik, hogy a jogszabály egyértelmű rendelkezése szerint jogellenes is, hogy a sértetti jogutód, illetve a jogi képviselője nem szállhatott fel a helikopterre a bizonyítási eljáráskor. Az ügyvéd úgy tudja, hogy a bíró azzal indokolta a döntését, hogy a helikopternek grammra pontosan akkora súlyúnak kell lennie, mint a tragédia idején. Dr. Tóth M. Gábor véleménye szerint azonban ez a magyarázat több sebből is vérzik.

− Valójában hat fő tartózkodott három éve a helikopteren, kedden azonban heten ültek fel a személyzeten kívül: a bíró, a vádlott védője, a vádlott, illetve az ügyész kapott helyet. Itt már megdől a bíró érve, hogy grammra pontosan ugyanakkora legyen az utasok súlya, mint három éve − vélekedett az ügyvéd, aki szerint az ő érvelésük erősebb a bíróénál.

− Jogellenes, hogy a sértetti jogutódot és jogi képviselőjét megfosztották attól a lehetőségtől, hogy személyesen is részt vegyen bizonyítási kísérletben. Jelenleg várom a bíró hivatalos indoklását a döntéséről, ha ezt kézhez kapom biztosan jogorvoslattal élek az ügyben − szögezte le az álláspontját ügyvéd, aki úgy tudja, hogy a helikopter nem is repült el a fa fölött, ahonnan leesett a siklóernyős. Ezért elkérik a balesetet okozó, illetve a keddi helikopter GPS-es repülési útvonalát, hogy összehasonlíthassák azokat.

− A bíró az mondta, hogy szeretné modellezni a baleset körülményeit. Azonban szerintünk ezt nem tette meg. Az, hogy a helikopter tett egy kört a terület felett, nem mutat meg semmit. Az elhunyt testvére felajánlotta a bíróságnak a siklóernyőt, hogy terítsék a fára, hogy modellezhessék mekkora erőt fejthet ki a harminc négyzetméteres ernyő, ha belekap a helikopter rotorszele. Illetve a fánál végezhettek volna szélerősségmérést is, ami szintén fontos eleme a bizonyítási eljárásnak és több kérdésre is választ adhatott volna − érvelt az ügyvéd.

Mint arról korábban beszámoltunk: helyszíni szemlével folytatódott a vértesszőlősi siklóernyő-baleset tárgyalása. A bíró három évvel a tragédia után nézte meg helikopterről a baleset helyszínét.

2020. július 5-én Oroszi Zsolt siklóernyős egy 20 méter magas fán akadt fenn Vértesszőlősön. Az eset során az MH Pápa Bázisrepülőtérről érkeztek a helyszínre. A vád szerint a pilóta a helikopterrel a függeszkedési magasságot folyamatosan csökkentette és egyre közelebb repült a sértetthez, ezzel olyan mértékű turbulens légáramlatot keltett, ami a faágak letörésével, majd a fán lévő siklóernyő belobbanásával járt. A légörvény és siklóernyő súlya letörte azt a faágat, Zsolt a földre zuhant, esés közben életveszélyesen megsérült, majd egy hónappal később a kórházban életét vesztette. A lehulló faágak miatt megsérült egy mentésben részt vevő mentőtiszt is. Az ügyészség a vádlottat légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétségével vádolja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában