Balesetmegelőzés

2022.07.19. 07:00

Hahó autósok! Nem csak a STOP-táblára kellene figyelni a 117-esen!

A közelmúltban a rendőrök több járművezetővel szemben intézkedtek az esztergom-kertvárosi lámpás kereszteződésnél. Megtudtuk, hogy a járőrök általános ellenőrzést végeztek, és a szóbeszéddel ellentétben nem csak a STOP-táblánál megállás nélkül továbbhajtó sofőrökre fókuszáltak.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Nemrégiben többen találkozhattak a 117-es úton, a benzinkútnál lévő kereszteződésben rendőrökkel, akik félreállítottak több, az ipari park felől érkező és jobbra kis ívben kanyaradó járművet, majd igazoltatták a sofőröket. A megyei rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, hogy a baleseteket tekintve januárban, februárban és márciusban is egy-egy esetben kellett helyszínelniük a rendőröknek a helyszínen. Kétszer a kanyarodási szabályok megsértése miatt ütköztek egymásnak járművek, egyszer pedig a vétkes sofőr nem tartott kellő követési távolságot.

Racsné Galambos Gréta rendőr őrnagy, a megyei főkapitányság szóvivője ismertette, hogy a kereszteződés átépítése óta drasztikusan csökkent a balesetek száma és már közel sem lehet baleseti gócpontnak tekinteni a csomópontot, mert fél éves viszonylatban a három baleset elég csekélynek mondható.

Leszögezte azt is, hogy a helyszínen végzett rendőri ellenőrzésnek nem konkrétan az említett balesetek szolgáltatnak alapot, mivel a középpontban az éves baleseti statisztikákban jelentkező, évről évre ismétlődő baleseti okok – gyorshajtás, kanyarodási, illetve elsőbbségi szabályok megsértése – állnak. Hozzátette, hogy a lakosság nem csak a benzinkútnál, de máshol is találkozhat járőrökkel, akik azt vizsgálják, hogy a közlekedők betartják-e a KRESZ szabályait.

Elmondta azt is, hogy az esztergom-kertvárosi lámpáknál is általános ellenőrzések zajlanak, ahol a csomópont jellege, illetve a sűrű forgalom miatt a biztonságos járműmegállítást is előtérbe kell helyezni. A legutóbbi rendőri jelenlét alkalmával szinte azonnal tapasztalták, hogy a jobbra kis ívben kanyarodó járművek vezetői kiemelkedően magas arányban hagyják figyelmen kívül az Állj! Elsőbbségadás kötelező, vagyis a STOP jelzőtáblát. Emiatt az ellenőrzések során nagy számban intézkedtek a szabálytalankodó sofőrökkel szemben, ezért tűnhetett úgy egyeseknek, hogy szinte csak erre hegyezték ki az ellenőrzést.

Végül kijelentette: ugyanakkor az elsőbbségadás, mint egyik vezető baleseti ok ellenőrzését is kiemelten kezeli a rendőrség, és ebből adódóan, ahogy a tapasztalat mutatja, igenis szükséges a járművezetők szabálykövető magatartásra ösztönzése.

Nagy visszhangja volt az ellenőrzésnek - Racsné Galambos Gréta elárulta, a legutóbbi rendőri jelenlétnek nagy visszhangja volt a lakosság körében, ami alapján nagy visszatartó erővel bír a járművezetők irányába. Az elsőbbségadás betartását más helyszínen is ellenőrzik, de tájékoztatása szerint máshol nem kellett a járőröknek ilyen sok sofőrrel szemben intézkedni. Ebből az is látszik, hogy a vezetők a benzinkútnál sokszor nem a tábláknak megfelelően, hanem úgymond megszokásból közlekednek. A jelzőlámpás forgalomirányítás drasztikusan csökkentette a balesetek számát, de a megállás nélküli, sokszor lendületből történő jobbra, kis ívben kanyarodás, és ezáltal a besoroló sávban lecsökkenő elsőbbségadáshoz rendelkezésre álló idő nagy baleseti veszélyfaktort hordoz magában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában