első fokon

2019.08.27. 09:54

Felfüggesztett börtönt kapott a tatabányai hajléktalangyilkos fiú anyja

A Kemma.hu információi szerint a Tatabányán két hajléktalannal is végző fiú anyjának ügyében hozott első fokon ítéletet a bíróság augusztus 26-án. Az ügyészség fellebbezett az ítélet ellen, a nő tagadja a vádakat.

Sz. A.

A Kemma.hu információi szerint a Tatabányán két hajléktalannal is végző fiú anyjának ügyében hozott első fokon ítéletet a bíróság augusztus 26-án.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Mazán Tibor

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a tatabányai anyát, aki nem gondoskodott két gyermekéről, érzelmileg és testileg is bántalmazta őket, tudtuk meg a Tatabányai Törvényszéktől. Információink szerint ő az, akinek fia 15 évet kapott két hajléktalan brutális meggyilkolásáért. A Tatabányai Járásbíróság a bűnösségét tagadó vádlottal szemben az ügyészi indítvánnyal egyezően 1 év 11 hónap, 3 év 6 hónap időtartamra felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki és elrendelte a terhelt pártfogó felügyeletét. Az ítélet nem jogerős, az ügyész a tárgyaláson nyilatkozattételre három napot tartott fenn, majd pedig súlyosításért jelentett be fellebbezést.

Dr. Reszl Ildikó főügyésztől megtudtuk: a Tatabányai Járási Ügyészség két rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat a nővel szemben, aki a szülői kötelezettségét éveken keresztül súlyosan megszegte, így a gyermekei érzelmileg súlyosan sérültek, majd módosították a vádat, és az asszonyt két rendbeli testi sértés vétségével elkövetett kapcsolati erőszak bűntettével is megvádolta.

A vádirati tényállás lényege szerint, ahogy azt a Törvényszéktől megtudtuk, a vádlott egyedül nevelte a 2001-ben, illetve 2012-ben született gyermekeit egy tatabányai lakásban. A nagyobbiknak már kisiskolás korától magatartási problémái voltak, ezért kezelték és gyógyszer szedését javasolták, de az anya a gyógyszereket nem váltotta ki, gyermekét a vizsgálatokra nem vitte vissza, mert úgy gondolta, hogy a fia csak neveletlen. Az asszony ezzel a fiúval nem foglalkozott, neki szeretetteljes családi hátteret nem biztosított, ezért köztük egyre rosszabb viszony alakult ki, mely fokozódott a kisebbik testvér megszületése után. Ekkor az anya a kisbaba gondozását a nagyobbik fiára hárította, illetőleg a kicsit látványosan szeretgette, becézgette.

2012 nyarán a gyermekeket már védelembe vette a gyámhatóság, mert a vádlott a négy hónapos kisbabát úgy etette, hogy a cumisüveget párnával támasztotta ki, míg ő dohányzott, továbbá rosszul kötötte be a babakocsiba, ezért a gyerek onnan kiesett. Az anya a csecsemőt a tatai tóban megfürdette, melytől a bőrén kiütések jelentek meg.

Az asszony a nagyobbik fiú ruházatáról, higiéniájáról nem gondoskodott, csak egy melegítője és egy pólója volt, amit egész héten viselt, valamint a fiú a ruháit maga mosta. Az anya nem vett iskolatáskát, ezért a fiú műanyag szatyorban hordta a felszereléseit, valamint szülői értekezletre, fogadó órára sem járt. Az asszony a kisebbik fiú óvodájában szintén nem vett részt szülői értekezleten, fogadó órákon, az anyák napi ünnepségeken nem jelent meg, sőt, kétszer a nagyobbik testvér ment el helyette.

Az anya többször bántalmazta az idősebb fiút, esetenként azért, mert a rábízott feladatot nem az elképzelése szerint hajtotta végre, illetőleg a verések alkalmával gyakorta ordított, trágár kifejezéseket használt. Az asszony egyszer a kisebbiket is pofon ütötte, akinek az arcán az ütés nyoma napokig látszott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában