jogosítvány

2019.04.08. 07:01

Vezetési gyakorlaton vettek részt a tatai katonák

A tatai helyőrség ötven katonája sajátította el a harci járművek gyakorlati irányítását. A sofőrök vezetés közben rádión tartották a kapcsolatot oktatóikkal.

P. J.

Fotó: beküldött

Csaknem ötvenen vettek részt a helyőrség vezetési gyakorlatán. A leendő sofőrök egyénileg és kötelékben tanultak meg az eszközeikkel mozogni, különböző látási és terepviszonyok között.

A honvédség járműveit csak olyanok vezethetik, akik rendelkeznek az adott „autóhoz” szükséges kategóriájú jogosítvánnyal. Azoknak a katonáknak, akikkel gépkocsi-vezetői beosztásba számol a hadsereg, lehetőséget teremtenek, hogy a megfelelő vezetői engedélyt térítésmentesen megszerezhessék.

Ez a folyamat azonban hosszabb, mivel a katonai járművek paraméterei és adottságai nagyban eltérnek a civil közlekedési eszközökétől. Ezért külön elméleti és gyakorlati foglalkozásokon kell részt venniük a sofőrtanoncoknak. Ezt követően kell kötelékben, azaz menetoszlopban vezetniük.

A gyakorlat során nem csak a szükséges távközöket tartották, hanem a rádión keresztül érkező parancsokat is követni kellett. A „próba” során a katonáknak egyebek mellett „szennyezett terepszakaszt” kellett leküzdeni, illetve gyakorolták a menetoszlop fordítását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában