kevesebb visszaélés

2019.02.20. 06:50

Most aztán kiderült, mennyire is használt az a bizonyos használt autó

A belügyminisztérium új adatlekérdezési rendszerének bevezetésével a szakértők szerint tisztulhat a használtautó-piac. A Kemma.hu-nak nyilatkozó szakember is üdvözölte az újítást.

Várvizi Tamás

A belügyminisztérium új adatlekérdezési rendszerének köszönhetően az autóvásárlók ingyenesen juthatnak hozzá a hazai járművek előtörténetéhez. Ezzel nagymértékben csökkenhet a manipulált kilométerórás kocsik száma, valamint a korábbi kártörténetet is nehezebb lesz elhallgatniuk az eladóknak.

Az alkalmazáshoz szükség lesz Ügyfélkapu-regisztrációra, ahol az „Adat­igénylés a Járműszolgáltatási Platformon” belül az elektronikus adatigénylést választva számos fontos információhoz juthatunk a jármű múltjára vonatkozóan. Ilyenek például az azonosító- és okmányadatok, a származásellenőrzés és eredetiségvizsgálat, a forgalomban tartás és forgalmazási korlátozás, a műszaki állapotra vonatkozó adatok, a futásteljesítmény információk, illetve a biztosítás és kártörténet. Az eredmény a letöltésre kattintva egy PDF-dokumentumban nyílik meg, pár másodperces várakozást követően indítható is a kivonat letöltése. Értesüléseink szerint a jövőben a teljes szerviztörténet is lekérdezhető lesz. Mindennek természetesen a használtautó-kereskedők is örülnek.

– Egy piros pont a fejlesztőknek! – fejezte ki elégedettségét Bereczki Gábor, az egyik tatabányai használtautó-kereskedés vezetője. Mint fogalmazott, egyetértenek a rendszer bevezetésével, hiszen az a kereskedőket és az autóvásárlókat, tulajdonosokat is segíti.

– Ha behoznak hozzánk egy járművet, első dolgunk egyike, hogy megnézzük, minden rendben van-e vele. Tapasztalataim szerint a leendő vevők is fontosnak tartják, hogy utánajárjanak a gépkocsi előtörténetének – magyarázta Bereczki Gábor.

Hozzátette: az újítással „érdekes” esetekre is fényt lehet deríteni. Mint mondta, volt már rá példa, hogy a kilométeróra manipulálásával próbáltak az eddigi tulajdonosok több pénzt kapni a járműért, vagy hogy kiderült: az autót első tulajdonososnak hirdették, közben pedig tizenkét (!) kézen ment keresztül, mire a kereskedéshez ért. A szakember arra is rámutatott: az adatlekérdezési rendszer használatával ki lehet deríteni azt is, hogy a járművet terheli-e végrehajtás, továbbá hogy nem áll-e körözés alatt.

Nincs tiszta lap rendszámcsere után

Az új rendszámtáblának és a forgalmi engedély kiállításának költsége nem pénz ahhoz a nyereséghez képest, amire az óratekeréssel tenne szert egy csaló. Pozitív vonása a rendszernek, hogy már nem lehet az autókat rendszámcsere után tiszta lappal indítani, mert a lekérdezés alvázszám alapján működik.

Az aktuális rendszámot beírva az adott autó korábbi rendszámaihoz tartozó adatokat is megkapjuk, legyen akár egyedi, akár sima azonosítója egy járműnek. Az alkalmazás kisebb hibája ugyanakkor, hogy a használt autókat beszámító kereskedőket is tulajdonosként jeleníti meg, egy kétgazdás autó, amelyet mindkétszer beszámíttattak egy autókereskedésben, papíron tehát a negyedik tulajdonosánál van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában