siker

2018.10.08. 14:00

Óriási gyakorlaton bizonyította rátermettségét a Turul Mentőcsoport

A csapat a hétvégén mentőkutyás, árvízvédelmi feladatokat végzett, de tüzet is oltottak.

K. D.

Fotó: Hagymási Bence/24 Óra

A hat önkéntes szervezetből alakult Turul Mentőcsoport a hétvégén Környén bizonyíthatta felkészültségét a háromtagú minősítő bizottság előtt, amelynek tagjai Heves, Vas, illetve Győr-Moson-Sopron megyéből érkeztek.

Sikrai Attila tűzoltó alezredes, polgári védelmi főfelügyelő a helyszínen elmondta, mentőcsoportjuk a hétvégén csaknem negyvenórás gyakorlaton vett részt. Pénteken este riasztották a tagokat, szombat reggel pedig a tatabányai tűzoltóságon kellett megjelenniük. Ezt követően indultak Környére, ahol az általános iskolában hozták létre műveleti táborukat.

Sikrai Attila hozzátette, országosan hét minősítést szerezhetnek meg a mentőcsapatok, a Turul ebből öttel rendelkezik, hármat pedig ezen alkalommal hosszabbítottak meg újabb öt évre. A résztvevők elsőként árvízi védekezési feladatokat hajtottak végre, majd tűzoltás következett, ahol az önkéntes tűzoltók bizonyíthattak. Ezt követően a csirketelep szennyvíztisztítójából mentettek ki egy „sérültet”, akit kötélpálya segítségével eresztettek le.

Délután következett a vízimentés, ahol a mentőcsoport búvárainak akadt feladata: három „sérültet” kellett kimenteniük a vízből: egyiküket, akit egy bábu személyesített meg, újra is kellett éleszteniük.

Sötétedés után mentőkutyás akciót is tartottak, éjszaka pedig szivattyútelepítési és vízátemelési feladatokat hajtottak végre kilencórás váltásban. Sikrai Attila hangsúlyozta, nem felejtkeztek el a visszabontásról sem, hiszen a megépített ideiglenes védművet le kell bontani és elszállítani, ugyanis ez is része gyakorlatuknak.

Önkéntesek

A Turul Mentőcsoport 2012-ben alakult meg a megye első önkéntes mentőszervezeteként. Az alábbi hat önkéntes csapat alkotja: a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, a Tatabányai Polgári Védelmi Kutató-Mentő Egyesület, a 4x4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a kocsi és a kesztölci önkéntes tűzoltók, a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Vöröskereszt megyei szervezete és a 3.D. Racing Autósport Egyesület.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában