Múltidéző

2024.01.05. 11:33

Emlékeztek még? 31 éve a teherhajózás és az esztergomi komp is leállt a dunai jégtáblák miatt

Kemma.hu

Jégtörő a Dunán a hetvenes években

Forrás: Fortepan / Urbán Tamás

A héten már beszámoltunk egy időjárási rekordról és évfordulóról. A január 4-i hidegrekordot, immár 86 éve Bábolna tartja: 1938-ban -27, 5 fokot mértek ott ezen a napon. 

Azonban a kilencvenes években is okozott nem kis gondot az időjárás. 1993 január 5-én az al- és fel-Duna jegesedése miatt leálltak a MAHART teherhajói, illetve szüneteltették az Esztergom és Párkány közötti kompközlekedést is.

Ahogy arról annak idején az MTI beszámolt Koszonics László, a MAHART akkori folyamhajózási főosztályvezetőjének tájékoztatása nyomán, a hazai folyószakaszon 20-50 százalék közötti volt a jégzajlás mértéke, a Duna külföldi részein pedig helyenként be is állt a jég január 5-re. A mára igen szokatlannak számító jeges időjárás miatt tőlünk délebbre három, míg a felső Duna-szakaszon négy magyar hajó várt az enyhülésre.

A helyzet néhány óra alatt még rosszabb lett: délben újabb korlátozás lépett életbe: Vajas Jenő, a MAHART személyhajózási főosztályának vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a jégzajlás mértéke elérte a kritikus, 30 százalék körüli értéket, így leálltak a kompok Esztergom és Párkány között. A két város közötti közlekedést 2001-től már nem befolyásolja az esetleges jégzajlás, ugyanis a Mária Valéria híd átadását követően megszüntették a kompot.

Az igazgatóság még a teherforgalom leállításának napján készültségbe helyezte a jégtörő hajókat, hogy szükség esetén bevessék őket a jégtorlaszok megszüntetése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!