Detonáció

2023.12.31. 07:22

Az év, amikor felrobbantott hidakat kaptak karácsonyra az esztergomiak

1944. december 26-án, 79 évvel ezelőtt a visszavonuló német alakulatok felrobbantották az esztergomi hidakat, hogy így akadályozza meg az ellenséges haderők előrehaladását – derül ki az Esztergom Anno Facebook oldal múltidéző posztjából.

Walczer Patrik

A cikk szerzője, Sárosi Attila – aki egyben az oldal kezelője is – felidézte, hogy a németek karácsony másnapján a Mária Valéria híd középső három elemét, a Lőrinc/Horthy hidat, illetve a Viola Bence fotóján látható Kolos hidat is detonációval pusztították el.

A Kolos hidat – melyet 1948-as újjáépítése után már Kossuth hídként ismert meg a lakosság – 125 éve, 1897. december 20-án adták át és Vaszary Kolos bíboros-hercegprímásról, esztergomi érsekről, történészről, az MTA igazgató tagjáról kapta a nevét.

Sárosi Attila egyébként hozzátette: a 16-19. századi metszetek, például L. Rohbock acélmetszete is igazolja, hogy már évszázadokkal ezelőtt a Vízivárost és a Prímás-sziget északi csúcsát fahíd kötötte össze.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában