évforduló

2021.10.11. 14:55

Orbán Viktor a Mária Valéria hídon: mi szlovákok és magyarok sorstársak vagyunk

A két országot összekötő Mária Valéria híd újraépítésének 20. évfordulója alkalmábol találkozott a hídon a két államfő.

Kemma.hu/MTI

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

2001. október 11-én avatták fel az újjáépített Mária Valéria hidat. Ennek apropójábol rendeztek ünnepséget Esztergomban, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és Eduard Heger szlovák államfő is tiszteletét tette.

A két államfő a híd közepén üdvözölte egymást, majd együtt átsétáltak a hídon Magyarországra. Ezután a híd esztergomi lábánál a közönséggel is találkoztak, beszélgettek, többen szelfiztek is a két államfővel. A helyszínen ünnepi beszédek és kulturális műsorok is elhangzottak.

Orbán Viktor beszédében kiemelte: „két olyan ország határán, amely külön-külön és együtt is súlyos leckét vett az elmúlt évszázad megszállóinak agressziójából, könnyű belátni, mi szlovákok és magyarok nem ellenségek, hanem sorstársak vagyunk”. Az okos szomszédok nem háborúznak és nem ellenségeskednek egymással – közölte.

Hangsúlyozta: két, egymás kultúráját tisztelő nemzet együttműködése mindig gyümölcsöző. „Lehet egyszerre büszke európainak és szlováknak, büszke európainak és magyarnak lenni„, lehet mindenkit elérő gazdasági növekedést produkálni, lehet mindenkinek munkahelyeket teremteni, és ”közben nem kell megtagadni életmódunkat, önmagunkat, múltunkat és értékeinket” – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: nincs sikeres Magyarország sikeres Szlovákia nélkül, és fordítva.

A szlovák miniszterelnök beszédében a két ország közötti jószomszédi kapcsolatok fontosságát méltatta. Rámutatott: a Mária Valéria híd 20 évvel ezelőtti átadása olyan sikertörténet, amely inspirációként hatott a két ország kapcsolatainak és együttműködésének fejlődésére, aminek köszönhetően számos közös – mindkét ország lakosságának érdekeit szolgáló – infrastrukturális fejlesztést sikerült megvalósítani.

„Ez a történet két jó szomszéd története, sikertörténet” – hangsúlyozta Eduard Heger, hozzáfűzve: Szlovákia és Magyarország az EU-n és a V4-eken belül is sikertörténetnek számít.

Húsz éve egyébként szintén itt volt Orbán Viktor. Akkor Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök Günter Verhaugen európai uniós bővítési biztossal együtt vágta át a két nemzet színeit viselő szalagot. Két hónap híján 57 esztendő, azaz 1944 karácsonya óta várták oly sokan akkor az ünnepi pillanatot, ahogy arról a 24 Óra is beszámolt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában