Extrém időjárás

2023.06.12. 08:20

Fotókon a Bakonyalja felett észlelt tuba: akár tornádó is kialakulhatott volna

Viharos időjárást és egy tubát is lencsevégre kaptak Bakonyalján. A nem mindennapi természeti jelenségről gyönyörű fotók is készültek.

Kemma.hu

A csapadékban gazdag hétvégi időjárás megmutatta, hogy pillanatok alatt mekkora mennyiségű eső képes lezúdulni. A labilis légkör a kora estére is tartogatott még érdekességet. Deák István különleges jelenséget, egy tubát kapott lencsevégre Bakonyalja egén, amelyet Facebook-oldalára ki is posztolt. 

A tuba vagy más néven felhőtölcsér a benne zajló felhőképződés miatt lesz látható. Ez történt Bakonyalja felett is. A tubát egyébként földet érése esetén már tornádónak nevezzük, amit senkinek sem kell bemutatnunk, hogy micsoda pusztításra képes.

Mint arról korábban beszámoltunk, a keddi viharban nem csak Óbudán, Tatabányán is kialakult egy tornádó, amelyről olvasónktól videót is kaptunk. Hidasi Bálintnak otthonából sikerült videóra vennie azt, amint a tölcsér eléri a felszínt és tornádóvá alakul. Elmondása szerint a tornádó a síkvölgyi üdülőknél, a 2-es tó végénél kavargott. A felvételt délután 2 órakor készítette.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!