Időjárás

2023.06.08. 07:00

„Élőben egyszerre volt csodálatos és rémisztő” - videón a tatabányai tornádó

A keddi viharban nem csak Óbudán, Tatabányán is kialakult egy tornádó, amelyről olvasónktól videót is kaptunk.

Kemma.hu

Nem igazán mondhatnánk, hogy kegyes hozzánk az időjárás. Kedden hatalmas csapadékmennyiséggel érkezett meg a pár fokos lehűlés. Az ország több pontján is nagy károkat és gondokat okozott a hirtelen lezúduló eső. Több településen és városban villámárvizek alakultak ki, a csatornák nem bírták nyelni a rengeteg vizet.

Azonban a felhőszakadások mellett, egy hazánkban nagyon ritka, de annál veszélyesebb jelenség szolgáltatta a meglepetést. Tornádó csapott le Óbudánál a kedd esti órákban. Ez nem az első tornádó volt idén hazánkban. Két héttel korábban Kétegyháza közelében alakult ki felhőtölcsér, számolt be a Hirado.hu.

Mint kiderült, azonban nem az óbudai volt az egyetlen tornádó az országban kedden. Ahogy arról már beszámoltunk, Tatabányát pillanatok alatt öntötte el a hirtelen leszakadó eső. Az aluljárókban, utcákon hömpölygött a víz. A város közlekedése több helyen lebénult az özönvíztől. Tatabányára a vihar nem csak irgalmatlan mennyiségű csapadékot hozott, hanem egy tornádót is.

Tavaly, szinte napra pontosan ugyanekkor egy tubát már sikerült lencsevégre kapni Tatabánya felett, az nem ért talajt, így nem alakult ki belőle tornádó. Most azonban tényleg egy tornádó alakult ki a városban, a keddi vihar következtében. Olvasónknak, Hidasi Bálintnak otthonából sikerült videóra vennie azt, amint a tölcsér eléri a felszínt és tornádóvá alakul. Elmondása szerint a tornádó a síkvölgyi üdülőknél, a 2-es tó végénél kavargott. A felvételt délután 2 órakor készítette.

– Kinéztem, hogy mennyire esik az eső, és ez az elégé fura látvány fogadott az erkély ajtóból, soha nem láttam ilyet. Kicsit meg is döbbentem, hogy mi ez. Hirtelen egy ufós film jutott eszembe, amikor szívják fel az idegenek a vizet a földről. Élőben egyszerre volt csodálatos és rémisztő is, hogy mire képes a természet – mesélte portálunknak Hidasi Bálint.

Egyébként a csapadékos és viharos idő még napokig a társaságunkban marad. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Komárom-Esztergom vármegyére egészen szombatig kiadta az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést a heves zivatarok és felhőszakadások veszélye miatt. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés és jégeső is előfordulhat. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!