Időjárás

2022.01.29. 20:00

Tomboló szélvihar csap le a megyére: kiadták a másodfokú figyelmeztetést

Télies hidegre nem, azonban hatalmas szélviharra lehet készülni vasárnap. A meteorológia másodfokú figyelmeztetést adott ki a megyére.

Kemma.hu

Forrás: Katasztrófavédelem

Nem lesz köszönet a vasárnapi időjárásban, tomboló szélviharral búcsúzik a hét. A Köpönyeg.hu prognózisa szerint vasárnap hajnalban a Tiszántúlon még előfordul vegyes csapadék, majd a sokfelé viharos északnyugati szél hatására csökken a felhőzet. A felhőátvonulásokból futó záporok, hózáporok alakulnak ki. Erős hidegfronti hatás érvényesül majd a nap során.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Komárom-Esztergom megyére másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki a viharos szél veszélye miatt. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát. De nem csak szűkebb hazánkban okozhat majd problémát a tomboló szél. A meteorológia 5 megye kivételével az egész országra kiadta a másodfokú figyelmeztetést.

Forrás: met.hu

Vasárnap reggelig az Északi-középhegység térségében és a keleti, északkeleti megyékben jellemzően 3 centiméter, elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyék keleti részén ettől valamivel több, akár 5 centimétert meghaladó friss tapadó hó is hullhat.

A délelőtti órákban sokfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél. A délnyugati tájak és az északkeleti határvidék kivételével erősen viharos széllökésekre (> 90 kilométer/óra) is számítani kell, de elsősorban az ország északi területein akár 100 kilométer/órát meghaladó széllökések sem kizártak. A légmozgás csak a késő éjszakai órákban veszít erejéből. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 10 fok között alakul, de a délnyugati határ mentén 11, 12 fok is lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!