időjárás

2018.10.20. 18:00

Mintha elnyelné a föld a Dunakanyart, akkora volt a köd reggelre

Két nap alatt a vénasszonyok nyara csapadékos őszbe fordult, ez látványos légköri jelenségeket okozott a térségben. Mammák, nagy köd, és „eltűnő” Dunakanyar.

kemma.hu

Forrás: idokep.hu!Shutterstock

Az elmúlt két nap a vénasszonyok nyara az igazi őszbe fordult át: a tegnapi esős idő után ma reggelre tejföl sűrűségű ködbe burkolózott a táj. A változás látványos légköri jelenségekkel is járt térségünkben is.

Október 18-án úgynevezett égi mammákról tett közzé fotókat és videókat tett közzé az Időkép. A mammák akkor keletkeznek, amikor az eső ugyan esik, de a rendkívül száraz légkör miatt a felszínt már nem érte el a csapadék. A hetek óta a térségünket uraló anticiklon miatt rendkívül szárazzá vált felettünk a légkör. A nagyjából 5000 méter magasan lévő esőt adó felhőkből kihulló csapadék mindössze 15-30% közötti relatív nedvességű légrétegbe érkezett. A csapadék így egyszerűen bepárolgott a száraz légkörbe. Ennek bizonyítékai a felhőkből alányúló virgák és mammatusz felhők, melyeket a reggeli órákban a Dunántúl északi részén is meg lehetett figyelni.

Reggeli mammák Ács felett (Fotó:Gubó Zsolt/beküldött fotó Forrás:Idokep.hu)

Az esős nap után aztán ködbe burkolózott több helyen is a táj október 19-re virradóra, az Időkép Prédikálószék észak-nyugati és észak-keleti webkameráján elhelyezett webkamerája pedig fantasztikus képeket rögzített. Apokaliptikus hangulatú felvételen a lámpák fényeivel találkozó és növekedő ködben mintha egy lávafolyammal együtt a föld alá süllyedne a Dunakanyar, ahol a köd nem először okoz ilyen látványos jelenséget!

 

A hajnali köd és a közvilágítás találkozása (Forrás: Idokep.hu)
A Dunakanyar reggel, a hegy elbújt (Forrás: idokep.hu)

(Főoldali kép: Időkép és Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!