Nehéz kérdések

2023.09.07. 15:22

A munkaerőhiány és az elérhető munkaerő minősége kihívást jelent a Magyar Suzukinál is

Május végén arról számoltunk be olvasóinknak, hogy Krisztián Róbertet június 1-jétől a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettesének nevezték ki. A Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE) elnöki posztját egy éve betöltő szakember szerint az a cél, hogy minél több kis és közepes vállalkozást bevonjanak az egyedületi tagok sorába.

Pöltl Zoltán

Krisztián Róbert májusban az Automotive Hungary Kiállításon

Forrás: Magyar Suzuki Zrt.

Fotó: [email protected]

Számos nem éppen könnyű témát feszegető kérdést szegezett Krisztián Róbertnek a mage.org, mely kérdések sorában a nehéz piaci viszonyok, a MAGE vezetésének kihívásai, a lobbitevékenység sikeressége, illetve az egyesület, valamint a kis- és középvállalkozások kapcsolat volt terítéken az interjú során. Mint a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese, a MAGE elnöke első kérdésre válaszolva kifejtette, hogy az elmúlt évben az ellátási láncok megszakadása, az ellátási nehézségek, az energiahelyzetből fakadó a versenyképesség megtartása és a munkaerőhiány, valamint az elérhető munkaerő minősége jelentették a legnagyobb, legfontosabb feladatokat az gépjárműipari vállalatoknak.

Krisztián Róbert arról is beszélt az interjúban, hogy bár „a nulláról ugrott a mélyvízbe”, amikor elvállalta az elnöki posztot, de hozzátette:

A MAGE-t alkotó nagyvállalatok munkáját bizonyos szinten össze lehet hangolni, hiszen sok olyan terület van, ahol közösen hatékonyabban tudjuk az érdekeinket képviselni. Az elmúlt egy év egyértelműen bebizonyította, hogy számos témában hasznos a konzultáció.

A beszélgetés során arról is szó esett, hogy a Magyar Gépjárműipari Egyesület egyik fontos feladata a kormánynál való lobbizás, mely párbeszéd során számos versenyképességet elősegítő javaslatot tettek, így az energiaárakkal, energetikai fejlesztésekkel, innovációval kapcsolatban, valamint a megújuló energia támogatásáról és az adminisztratív költségek csökkentéséről szóló elképzeléseket. A MAGE helyzetéről a szakember elmondta:

Az elmúlt években folyamatosan növekedtünk, 2023-ban nyolc új taggal bővültünk, jelenleg hetven tagvállalatunk van. Ezek a cégek több, mint százezer embernek adnak itthon munkát és a magyar járműipari export körülbelül nyolcvan százaléka rajtuk keresztül realizálódik. Abszolút meghatározó ez a kör a magyar járműipar életében.

Az elnök végül a kis- és középvállalkozásokkal való nexusra világított rá, mely válaszban arról beszélt, hogy az a cél, hogy minél több kis és közepes vállalkozást bevonjanak a tagok sorába, illetve kiemelt cél, hogy a tagok között a különböző fórumok révén erősödjön a közös munka, a vállalatok és kkv-k közötti együttműködés. A Krisztián Róberttel készült teljes interjú ide kattintva olvasható el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!