KSH

2023.08.01. 15:46

Kiderült, hol költik a legtöbb pénzt Komárom-Esztergomban

A Covid19-járvány harmadik hullámát követő nyitáshoz köthetően a hazai kiskereskedelmi üzlethálózat 2021-es forgalmának volumene éves szinten újra emelkedett, amiben az előző évi, alacsony bázis is közrejátszott – derül ki a KSH Tér-Kép című kiadványából. Az összeállítás vizsgálta az üzletekkel való ellátottságot is járásonként.

Várvizi Tamás

A Covid19-járvány harmadik hullámát követő nyitáshoz köthetően a hazai kiskereskedelmi üzlethálózat 2021-es forgalmának volumene éves szinten újra emelkedett, amiben az előző évi, alacsony bázis is közrejátszott. A járvánnyal még nem érintett 2019-es évhez képest azonban csekély elmaradás mutatkozott. A KSH kiadványa szerint a kiskereskedelem 4,4 százalékkal járult hozzá az ország teljes bruttó hozzáadott értékéhez. Az ágazat gazdaságon belüli súlyát tekintve Pest vármegye vezeti a rangsort (7,0 százalék), számos, kiugróan magas forgalmat realizáló bevásárlókomplexum teljesítményével. A rangsor másik végén Győr-Moson-Sopron áll, az ottani mutató értéke mintegy fele a Pest vármegyeinek. Komárom-Esztergom az öt kategóriából a legalacsonyabban van (3,3-3,5 százalék). 

Mennyiből is vásárolunk?
Érdekes lehet az is, hogyan alakult a kiskereskedelmi forgalom egy főre jutó értéke a vizsgált 2021-es évben. Az egy lakosra jutó forgalom alapján kiemelkednek a megyeszékhelyeket magukba foglaló, valamint a jelentős turisztikai vonzerővel bíró járások. 2021-ben azokban a járásokban nőtt az egy évvel korábbihoz mérten a legnagyobb mértékben a népességszámra vetített kiskereskedelmi forgalom, ahol 2020-ban a járvány miatti korlátozások leginkább visszavetették azt. Vármegyénkben a Kisbéri járás került a legalacsonyabb szegmensbe (839 ezer forint alatt/év), az Oroszlányi és az Esztergomi van a következőben (840 ezer-1,213 millió forint/év), míg a Komáromi, a Tatai és a Tatabányai járás a középsőben (1,214 millió-1,615 millió forint/év).

A kiadvány vizsgálta azt is, hány kiskereskedelmi üzlet jutott ezer lakosra. Hazánkban 2021 végén mintegy 112 ezer kiskereskedelmi üzlet működött. A boltok csaknem egyharmada a főváros és Pest megye bolthálózatát bővíti. Míg Budapest és Tolna megye lakói vannak boltokkal a legjobban ellátva, addig Pest és Fejér megye e tekintetben a rangsor másik végén áll, a két pólus között ezer lakosonként 5 bolt a különbség. Szűkebb hazánkban a Kisbéri és az Oroszlányi járás van a legalacsonyabb kategóriában az ötből (0-9 darab üzlet), a másik négy járásunk (Esztergomi, Tatai, Tatabányai és Komáromi) az eggyel magasabb szegmensben volt (10-12 üzlet). 

Vármegyei érdekességek, nem csak Komárom-Esztergomról
Vármegyei érdekességek, nem csak Komárom-Esztergomról
Forrás: KSH

A turizmus újraéledésével a nyári hónapok részesedése is emelkedett az éves forgalomból, nemcsak az előző évhez, hanem 2019-hez képest is. A nyári hónapok részaránya jellemzően a főváros kerületeiben volt a legkisebb, közülük 9-ben ez a részesedés alacsonyabb a két évvel korábbinál. Aligha meglepő módon e tekintetben a Balatonnál lévő járások viszik a prímet (több mint 32,9 százalékos részesedés a teljes évre vetítve). Ami vármegyénket illeti, a Kisbéri és a Komáromi járásban viszonylag erős a nyár e szempontból (az öt kategóriából a középső, 26,9-28,8 százalék), a másik négy járás „alulról” a másodikban van (25,4-26,8 százalék). 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!