Szabadságok

2023.02.24. 07:01

Változtak a szabadságok szabályai: ezt mindenkinek tudnia kell, különös a kisgyerekeseknek

Az idei év januárjának első napjával módosult a Munka Törvénykönyvének több olyan rendelkezése, amelyekre érdemes a munkavállalóknak is figyelniük. Leginkább az apaszabadságról és a szülői szabadságról lehetett hallani. Hogy mit is jelent ez pontosan, és milyen más változás történt? Megkérdeztük dr. Mayer Annamária munkajogi szakjogászt, a Becker Ügyvédi Iroda munkatársát.

Mórocz Károly

− Mit kell tudni az apasági szabadságról és a szülői szabadságról?
− Az apákat megillető szabadság eddig is volt, de a vonatkozó szabályok most a munkavállalókra kedvező módon változtak. Így a szabadság mértéke 10 munkanapra emelkedett, amiből öt munkanapra távolléti díj jár, a hatodik munkanaptól viszont csak a távolléti díj 40 százaléka, és ezen szabadságot legkésőbb a gyermek születését követő második hónap végéig kell kiadni. Új formája a szabadságnak az úgynevezett szülői szabadság, melyből a munkavállalót gyermeke hároméves koráig 44 munkanap illeti meg. Az apasági és a szülőszabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni, az apasági szabadságot legfeljebb két részletben. Lényeges, hogy utóbbi az apát illeti meg, tehát nincs jelentősége a családi állapotnak, és nem feltétel az egy háztartásban nevelés sem. 

Dr. Mayer Annamária ügyvédnő sok hasznos információt osztott meg velünk
Dr. Mayer Annamária munkajogi szakjogász sok hasznos információt osztott meg velünk
Forrás: Beküldött

− Mi történik, ha a munkavállaló az apasági szabadságot nem veszi ki? Megváltható-e pénzben?
−  A rendes és pótszabadságot is csak a munkaviszony megszűnése esetén lehet megváltani, azonban az apasági szabadságot ekkor sem válthatja meg a munkáltató, és ugyanez vonatkozik a szülői szabadságra is. A munkaviszony megszűnésekor a munkáltató köteles igazolást kiadni a munkavállaló részére kiadott ezen pótszabadságról (szülői szabadságról is), amelyben fel kell tüntetni a korábbi munkáltató által kiadott apasági szabadság tartamát is. E körben azonban lényeges, hogy ezt a pótszabadságot is a munkáltató adja ki. Ha viszont a munkavállaló az apasági szabadságot a gyermek születését követő második hónap végéig saját döntése miatt nem veszi ki, a szabadság kiadására a munkáltató nem kötelezheti őt, ezért a szabadságot utólag már nem lesz jogosult igénybe venni. Pénzbeli megváltásnak viszont ebben az esetben sincs helye.

A dolgozó kérheti a felmondás indoklását
Bizonyos esetekben a munkáltató akkor is köteles indokolni a felmondását, ha egyébként erre a törvény nem kötelezné – ad tájékoztatást dr. Mayer Annamária munkajogi szakjogász a Munka Törvénykönyve új és figyelemre méltó rendelkezéséről. - Ilyen eset lehet például a próbaidő alatti azonnali hatályú munkaviszony megszüntetés, melyet a munkáltató nem lenne köteles indokolni. Az indokolást az új szabályok szerint azonban a munkavállaló kérheti írásban, ha úgy véli, hogy a felmondás hátterében valójában visszaélésszerű joggyakorlás áll. Az indokolásnak ilyenkor szükséges megfelelnie azoknak a követelményeknek, amelyeket a törvény a kötelező indokolásnál előír. Amennyiben a munkáltató utóbbiakat nem tudja teljesíteni, úgy ez eredményezheti a munkaviszony jogellenes megszüntetésének bíróság általi megállapítását is.

− A szülői szabadság időtartamára milyen juttatás jár a munkavállalónak?
−  A szülői szabadságra a távolléti díj 10 százaléka jár, azonban ezt csökkenteni kell a munkavállaló részére megfizetett GYED, illetve GYES összegével. A szülői szabadság igénybevételével kapcsolatban fontos, hogy a törvény azt a további feltételt is megállapítja, hogy a munkaviszony egy éve fennálljon. Lényeges, hogy a munkavállaló akkor sem esik el ettől a szabadságtól, ha a gyermek születésekor még nem érte el az egy éves munkaviszonyt, mivel amennyiben még a gyermek hároméves kora előtt ezt eléri, úgy jogosulttá válik a szülői szabadságra.  Végül felhívom a figyelmet egy sokakat érintő szabályra: a munkáltató, ha a munkavállaló gyermeke 2022. augusztus 2. és 2023. június 30. között tölti be a harmadik életévét, a szülői szabadságot legkésőbb 2023. június 30-ig terjedő időszakban adja ki.

−  Milyen egyéb módosításai voltak a Munka Törvénykönyvének, amelyek a munkavállalókat leginkább érinthetik?
−  Többek között megjelent a gondozói munkaidő-kedvezmény, bővült a munkavállalók által kérelmezhető munkaszerződés módosítások köre, valamint kiegészült a próbaidő intézménye a határozott idejű munkaviszony esetére vonatkozó specialitásokkal. Utóbbi szerint határozott idejű munkaviszony meghosszabbítása vagy annak megszűnését követő 6 hónapon belül ismételt létesítése esetén azonos vagy hasonló munkakörben történő foglalkoztatás esetén próbaidő nem köthető ki, továbbá legfeljebb 12 hónapra létesített munkaviszonynál arányosan kell megállapítani a próbaidőt. Jelentős és bizonyos munkavállalói csoportokat érintő változás, hogy éjszakai munka a nő vagy a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló számára gyermeke hároméves korától tízéves koráig csak írásbeli hozzájárulásával osztható be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!