Beruházások

2023.01.05. 21:02

Gazdasági teljesítményben élen jár Komárom-Esztergom vármegye

A gazdasági szervezetek egy lakosra jutó beruházási teljesítményértéke 1 millió 793 ezer forint volt 2021-ben, ez kiemelkedően jónak számít országos viszonylatban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Tér-kép című, a tavalyelőtti esztendőt összegző kiadványából.

Várvizi Tamás

Esztergom, 2022. október 20. Késztermék ellenõrzés az esztergomi Suzuki-gyárban 2022. október 19-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Fotó: Szigetváry Zsolt

A kiadvány megyei szélsőértékeket összegző fejezete kitér rá: a vármegye már említett, 1 millió 793 ezer forintos beruházási teljesítményértéke mellett viszont aránylag alacsonynak számít az online megrendelési lehetőséget biztosító vállalkozások aránya (a honlappal rendelkező vállalkozásokon belül): ez 22,6 százalék, vagyis a megyei cégeknek a digitalizáció terén még van előrelépési lehetőségük. 

Ami az egy főre jutó GDP-t illeti, hazánk gazdasága köztudottan erősen fővároscentrikus, a legutóbbi, országos szinten vizsgált évben, 2020-ban a bruttó hazai termék (GDP) 37 százaléka Budapesten, további 11 Pest megyében koncentrálódott. A többi megye a gazdasági teljesítmény 1–6 százalékát adta. Az egy főre jutó GDP relatív szórása alapján a fejlettségbeli területi különbségek a 2010-es évek első felében csökkentek, 2015 óta viszont alig változtak. Ha a különböző gazdasági ágazatokat (szolgáltatások, ipar, építőipar, mezőgazdaság) vizsgáljuk, Komárom-Esztergom kapcsán elmondható, hogy csaknem felét az ipar teszi ki, az építőipar és a mezőgazdaság jelentősége aránylag csekély, még tíz-tíz százalékot sem tesz ki, míg a szolgáltatások kicsivel 40 százalék fölött vannak.

Sok a vállakozás – A működő vállalkozások 27 százalékának a fővárosban volt a székhelye 2021-ben. A vállalkozássűrűség szempontjából a járások közötti különbségek egy év alatt csökkentek, de továbbra is meghatározóak maradtak: a működő vállalkozások ezer lakosra jutó száma az ország középső és nyugati térségeiben jellemzően magasabb, keleten és északon – különösen a határ menti és a közép-tiszai járásokban – alacsonyabb volt az országos átlagnál. Komárom-Esztergomban a Tatai járás emelkedik ki, ezer lakosra 119-161 vállakozás jut, ami a második legmagasabb kategória.

2020-ban vármegyénkkel ellentétben hazánk gazdasági teljesítményének kétharmadát a szolgáltatások adták. A szektor súlya Budapesten kiemelkedően nagy (85 százalék), de a megyék többségében is 50 százalék fölötti volt. Az ipar részaránya jellemzően a közép- és a nyugat-dunántúli, illetve az észak-magyarországi megyékben, a mezőgazdaságé pedig az Alföldön és Dél-Dunántúlon a legnagyobb.

2021-ben a beruházások mintegy négytizede a fővárosba és Pest megyébe összpontosult. A gazdasági szervezetek egy lakosra jutó fejlesztéseinek értéke országosan 1,1 millió forint volt. A feldolgozóipari beruházásoknak köszönhetően ez Komárom-Esztergomban volt a legnagyobb, Nógrádban pedig a legkisebb. A beruházások intenzitásának területi különbségei 2019 óta lényegesen nem változtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!