Pályázat

2022.02.23. 11:28

Magyar Falu Vállalkozás-újraindítás: a kicsikre szabták az új lehetőségeket

Az Esztergomban, majd a környei művelődési házban kedden rendezett fórumokon kaptak tájékoztatást az érdeklődő vállalkozások képviselői egy vissza nem térítendő támogatási lehetőségről.

Mórocz Károly

Ahogy arról beszámoltunk, a megyei kereskedelmi és iparkamara (KEMKIK), valamint a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. közösen szervezett fórumot a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program sokakat érintő pályázatáról szűkebb hazánkban. Délelőtt Esztergomban, délután Környén várták az érdeklődőket, akik szakemberektől kaptak tájékoztatást a részletekről. Az esztergomi találkozó után Környén Dr. Szerencsés László, a KEMKIK elnöke üdvözölte őket és Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőt, Popovics Györgyöt, a megyei közgyűlés elnökét. 

Köszöntőjében elmondta, hogy a két éve indult Magyar Falu Program (MFP) legfőbb célja a vidéken élők életminőségének javítása. Csütörtöktől lehet beadni a pályázatokat a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program pályázatára, amely 70 százalékos intenzitású, vagyis ennyi a mikrovállalkozások támogatásának mértéke. 
– A mostani találkozó bizonyítja, hogy indul az élet. Örömmel tölt el, hogy ilyen szép számmal lehetünk itt, folytatódnak a személyes találkozások – mondta a megyei közgyűlés elnöke. 

Czunyiné dr. Bertalan Judit azt emelte ki, jó, hogy létrejött a Széchenyi Programiroda, a nonprofit szervezet konkrét segítséget tud adni a vállalkozóknak. Ezután emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évek során főleg a közepes és nagy cégekhez érkeztek a közvetlenül a működést támogató pályázatok, amelyek a versenyképességet növelték. A másik fontos láb a bértámogatási rendszer volt, ami a munkahelyek megtartására irányult. Hozzátette, a Magyar Falu Programnak már vannak jól látható eredményei, például az útépítések, fejlesztések, játszóterek korszerűsítése. Most a gazdaság kicsi, de fontos szereplői következnek. 

Ledzényi András, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. tanácsadója előadásában részletezte a GINOP Plusz-1.2.2-22 jelű pályázattal kapcsolatos tudnivalókat. Kiemelte, hogy az eljárásrend könnyített más pályázatokhoz képest. Ugyanakkor természetesen érdemes átnézni már a benyújtás előtt, hogy ki nem jogosult támogatásra, valamint figyelni arra, hogy a megvalósítási idő 18 hónap, a fenntartási kötelezettség pedig 3 év. Az sem mindegy, milyen költségek számolhatóak el és milyenek nem. 

Fontos a jogosultság objektív igazolása, valamint a részletes bemutatása annak, mit szeretnének elérni a technológia fejlesztésével vagy az eszközvásárlással. Kérte, hogy aki nem kapott testre szabott választ, forduljon a Széchenyi Programirodához. Időpont-egyeztetést követően akár házhoz is viszik a jó tanácsokat, javaslatokat. 

Jaj de jó, nyertünk! Nincs vége - Akik már pályáztak egyszer vagy többször, jól tudják: ha végre megérkezik az értesítés arról, hogy elnyerték a támogatást, még nincs vége a projektnek. A következő lépcső, hogy megérkezzen az előleg – ebben az esetben 50 százalékot jelent –, majd megvásárolják a szükséges eszközt, hogy korszerűsítsék az ingatlant, és még folytatható a sor. Mindenről pontos elszámolás kell. A szakember nem utolsósorban arra is felhívta a figyelmét a hallgatóságnak, hogy a vali.hu honlapon személyre szabott információkhoz juthatnak a regisztrálók. Ha valaki „csak” friss információkhoz szeretne jutni, itt bőven talál különféle témakörökben. És ha újabb kérdések merülnek fel, akár újra lehet keresni a Széchenyi Programirodát vagy a megyei kereskedelmi és iparkamarát. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!