Tálos Péter

2021.05.25. 07:00

Négy város sportjára figyel a komáromi Foxconn-vezér

A Foxconn komáromi gyárának igazgatója Tatán él családjával. Nemrégiben a székesfehérvári MÁV Előre SC elnökévé választották. Tálos Péterrel a sportról beszélgettünk – arról, hogy sokféle módon átszövi az életét, ahogyan megyénkét és régiónkét is.

Mórocz Károly

A Foxconn komáromi gyárának igazgatója Tatán él családjával. Nemrégiben a székesfehérvári MÁV Előre SC elnökévé választották.

Forrás: Máv Előre SC

Fotó: Zantleitner Ingrid

– Családi hagyományhoz köthető a sport szeretete?

– Anyai nagyapám teniszezett, mostohanagyapám szintén, de a szüleim nem sportoltak. A feleségem profi röplabdázó volt, azóta is aktív szereplője a megyei és az észak-dunántúli röplabdaéletnek, ez pedig nyilván azzal járt és jár, hogy – jó értelemben véve – megfertőzött vele...

– 2015 és 2018 között a Tatai AC elnökségi tagja volt, most a székesfehérvári MÁV Előre SC elnökévé választottak, közben nem mellékesen a Grundfos Tatabánya KC elnökségi tagja. Hogyan látja a három városban a sport helyzetét?

– Kezdjük egy negyedikkel, Komárommal. Méreteihez képest rendkívül gazdag, színes a sportélet itt a versenysporttól a tömegeket megmozgatóig. Ehhez jelentősen hozzájárul a város önkormányzata, és természetesen a Foxconn, valamint több itteni cég is. Tatán hasonló a helyzet, a vizek városára szintén jellemző, hogy a hagyományos sportágak mellett sok a különlegesség is. A megyeszékhely más nagyságrend. Egyértelműen a Grundfos férfi kézilabdacsapata áll a népszerűségi lista élén. Több éve már, hogy beléptünk a támogatóik közé. Sokan vagyunk, de nem elegen. Ha a vezetők, a játékosok, a szponzorok és nem utolsósorban a szurkolók megtapasztalják a jót, nem elítélendő, ha még jobbat akarnak. Hasonló a helyzet Székesfehérváron is.

– Hallottuk, olvastuk: komoly tervei vannak a MÁV Előre SC elnökeként.

– Az egyszavas válaszom: igen. Kicsit bővebben is kifejtem, ahogyan a feol.hu-nak is. A választást követően a tagoknak is elmondtam, hogy hosszú távon gondolkodom, ezért nem vállaltam volna el, hogy egy-két évig tegyünk-vegyünk valamit. Amit mi elképzelünk, annak hosszú évek múlva lesznek kézzelfogható hatásai. Nagyon szeretném komolyan tovább fejleszteni az egyesületet, és megőrizni a sokszínűségét. Ezzel összhangban a legutóbbi időkben több új szakosztállyal bővültünk. Bízom abban, hogy minden egyes sportághoz meg fogjuk találni azt a megfelelő személyt, aki szívvel-lélekkel viszi előre sportágának ügyét. Jó lenne, ha székesfehérvári központtal a régió meghatározó röplabdautánpótlás-neveléssel foglalkozó műhelyévé válnánk, amely aztán az egész észak-dunántúli régióban tevékenykedik, együttműködik minden olyan régióbeli szervezettel, amely utánpótlás-neveléssel foglalkozik, megtalálja a tehetségeket, és felkészíti őket a felnőtt sportéletre.

– A Foxconn a térségben milyen támogatásokat vállal?

– Előkészítés alatt áll egy szerződés, amely az épülő tatabányai multifunkcionális csarnokhoz kötődik. Terveink és erőnk szerint Komáromban, Tatán és Székesfehérváron továbbra is segítünk, átgondoljuk a hozzánk érkező kéréseket.

– A közeli jövőben megyénkben maradnak, illetve lesznek sikersportágak? Van megfelelő utánpótlás?

– Úgy gondolom, hogy a tatabányai kézilabda marad a csúcson. Kiváló az utánpótlás-nevelés, ez az egyik garancia. Röplabda...? Volt Tatabányán nem is olyan régen női bajnokcsapat és jelenleg is ott van a Dág KSE férficsapata a másod­osztályban. Hogy a közeljövőben hol lesz országos szinten kiemelkedő együttes? Többesélyes, mindenesetre büszkén mondhatjuk, hogy a MÁV Előrének mind a férfi, mind a női csapata az NB I-ben szerepel. El tudok képzelni néhány éven belül olyan NB I-es bajnokságot, amelyben még több Komárom-Esztergom és Fejér megyei gárda találkozik, küzd egymással. Ahogyan eddig is, sok múlik az önkormányzatokon és a sportot szerető, támogató cégeken.

– Szabadidejében mit sportol?

– Golfozom már két évtizede. Sokan úgy gondolják, hogy ez nem komoly dolog. Tévednek. Nagy fizikai és mentális felkészülés kell a jó eredmény eléréséhez. Tudom a helyem, lelkesen próbálkozom. Van még hová fejlődni.

(Kiemelt képünkön a MÁV Előre SC régi és új elnöke: Nagy Róbert (balra) és Tálos Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!