Egyre több oroszlányi vállalat állítja le a gyártást üzemében

Munkavállalóik és partnereik biztonsága, illetve egészsége védelmében, és a kialakult járványügyi helyzetre tekintettel, az ipari park több cégénél azonnali döntés született. Több helyen átütemezték a szabadságolásokat és vészforgatókönyv lépett életbe.

Wágner Zsanett

Oroszlány ipari park

Forrás: beküldött

Összesen 25 vállalkozás működik az Oroszlányi Tudományos és Technológiai Parkban, eddig hét jelentette be hivatalosan is a leállást. Egyes gyáraknál már régebben, másutt a napokban dőlt el az ott dolgozók sorsa. A változások, információink szerint 2118 dolgozót érintenek. Átütemezték a termelést, van, ahol részmunkaidőben dolgoznak tovább, van, ahol fizetetlen szabadságra küldték a dolgozókat, valamint az is opció, hogy megsürgetik a nyári karbantartási munkálatokat. A munkavállalók érdekében az érintett cégek többsége továbbra is fizeti a dolgozók TB-ellátásához szükséges minimumot.

Megkerestük Szabó Mihály alpolgármestert, aki az oroszlányi ad hoc operatív bizottság tagjaként beszámolt az aktuális helyzetről.

– Az oroszlányi önkormányzat intézkedéseket hozott a helyi iparűzési adót fizető vállalkozások adóterheinek könnyítésére. Felfüggesztjük az ipar­űzési adóval kapcsolatos végrehajtási eljárásokat, valamint nem indítunk újakat; fizetési halasztást és részletfizetést engedélyezünk azoknak, akik kérelemmel fordulnak az adóhatósághoz és arra jogosultak; az egyéni vállalkozásoknak 500 ezer forintig terjedő adótartozására 12 havi pótlékmentes részletfizetést engedélyezünk minden vizsgálat nélkül; lehetőséget biztosítunk a pótlék- és bírságtartozás mérséklésére vagy elengedésére, amennyiben a vállalkozó adója nem éri el az előző időszak fizetendő adóelőleg-összegét, akkor szeptember 15-ig kérheti annak módosítását – nyilatkozta az alpolgármester.

A SUEZ Water and Solutions Technologies továbbra is teljes kapacitással tudja folytatni a termelést.

– Ők a kevésbé érintettek közé tartoznak, mert a víztisztítással és membrángyártással foglalkozó cég munkájára jelenleg is nagy szükség van. A legnagyobb bajban az autóipari cégeink vannak – tette hozzá Szabó Mihály.

Jelentős a társadalmi szerepvállalásuk

A SUEZ Water Technologies & Solutions Hungary Kft. 6 millió forint támogatást nyújtott a tatabányai Szent Borbála Kórháznak. Az intézmény a felajánlott adományból lélegeztetőgépet vásárol, az új koronavírussal kezelt betegek ellátási feltételeinek javítása érdekében. Az oroszlányi üzem a világ legjelentősebb ultraszűrő víztisztító membránokat előállító gyára, 800 munkavállalót foglalkoztat. A cég által gyártott berendezésekkel a szennyvíz jó minőségű ipari tápvízzé vagy akár ivóvízzé alakítható.

A Borg­Warner Oroszlány Kft. és a Borg­Warner Emissions Kft., ahol elsősorban turbófeltöltők és más autóipari alkatrészek is készülnek, április 6-tól két hétre teljesen leállította a gyártást üzemében. Dr. Karaszek Szabolcs HR-igazgató elmondta, szabadságra küldték a teljes állományt. Miként fogalmazott: mielőbb visszavárják őket, de nem tőlük függ, hogy az azt követő hetekben már újrakezdődhet-e a gyártás. Bíznak benne, ugyanakkor több alternatívát is fontolgatnak. Az egyik ilyen a négynapos munkahétre való áttérés, amíg a vevőik újra nem kezdenek a megszokott ütemben gyártani.

A Bebusch Hungária Kft. április 13-a hétfőig, a Musashi Hungary Kft. április 19-ig, a Wescast Hungary Zrt. péntektől állt le két hétre. Az ipari park egyetlen építőipari cége, a Beck&Cat Kft. már korábban bezárta kapuit bizonytalan időre. Az üvegipari gépeket gyártó Glastronic Hungary Kft. szintén április 6-án leállította termelését április 19-ig, majd ezt követően csökkentett munkaidőben tervezik a gyártást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!