gazdaság

2018.09.11. 05:40

Egymilliárdos támogatás a Bridgestone újabb nagy fejlesztéséhez

Csaknem egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a magyar kormány a tatabányai Bridgestone 9,2 milliárd forintos beruházásához – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. 

Nagy Tamás

Fotó: Nagy Tamás/24 Óra

Sajtóeseményen jelentették be hétfőn délelőtt a Külügyminisztérium épületében, hogy a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. 9,2 milliárd forintos bővítéséhez a magyar állam 9 százalékos, azaz 826 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít. A tájékoztatón Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. elnöke és ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a beruházás keretében egy új, tízezer négyzetméteres raktárat építenek, valamint további kapacitásbővítést hajtanak végre, amellyel abroncsgyártási kapacitásukat 2020-ra évi 7,2 millióra bővítik.

Várhatóan az év végére készül el az új rész, amely összesen 180 ezer gumiabroncs tárolását teszi majd lehetővé, így 600 ezer abroncsra nő a cég teljes raktárkapacitása. A beruházás keretében egy új öltözőt, valamint egy oktatótermet is kialakítanak. – A fejlesztésnek köszönhetően a munkavállalóink számát további száz fővel tudjuk emelni, így már több mint 1300 embert fogunk tudni foglalkoztatni – emelte ki Topolcsik Melinda.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy újabb a térséget meghatározó beruházáshoz nyújtott csaknem egymilliárd forintos támogatást Magyarország Kormánya. – A Bridgestone mostani, mintegy tízmilliárd forintos kapacitásbővítő beruházása kiszámítható, megbízható és dinamikus fejlődést igazol térségünkben. A Bridgestone sikere, egyben a megyeszékhely és a térség sikere is – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a gumiabroncsokat gyártó vállalat a legmodernebb digitális technológiával dolgozik, a beruházás pedig a magyar gazdaság gerincét adó autóiparnak jelent újabb beszállítói kapacitást és 100 új munkahelyet hoz létre Környén. – A Bridgestone jelenleg 1200 hazai munkavállalónak biztosít megélhetést, ami a beruházással 1300-ra nő majd – emelte ki Szijjártó Péter. A külgazdasági miniszter kitért arra is, hogy 2005 óta nem regisztráltak olyan GDP-növekedési ütemet Magyarországon, mint idén a második negyedévben. A magyar gazdaságot az autóipar húzza, amely tavaly a termelési értéket tekintve minden idők rekordját megdöntötte.

Ötmillió abroncsot gyártanak évente

A japán cég 2008-ban kezdte meg az abroncsgyártást a magyarországi üzemben, ahol Bridgestone és Firestone prémium abroncsokat állítanak elő, több mint 230 féle méretben. Az itt gyártott abroncsok nagy részét Európába és a tengerentúlra exportálják. Jelenleg ötmillió abroncsot gyártanak évente. A vállalatnak – a magyarországi történelme során – az egyik legnagyobb beruházása zajlik jelenleg. A fejlesztés 2013-ban a magyar kormánnyal kötött stratégiai megállapodás után kezdődött meg és 2020-ig tart. A program keretében 85 milliárd forintos beruházás folyik a gyárban. Az elmúlt években a már tíz éve meglévő gyár mellé egy új gyártócsarnokot is építettek, amelyet tavaly Orbán Viktor miniszterelnök avatott fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!