Karnevál a Müpában

2024.02.09. 10:23

Farsangvasárnap címmel mutatja be produkcióját a Magyar Nemzeti Táncegyüttes

Farsangvasárnap – Karnevál a Müpában címmel mutatja be produkcióját a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, amely farsangi szokásokkal, virtuóz táncokkal, zenével és csaknem kétszáz fellépővel visz karneváli hangulatot a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe február 11-én – áll a Magyar Nemzeti Táncegyüttes MTI-hez eljuttatott közleményében.

MW

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes flashmobja a budapesti Allee Bevásárlóközpontban 2024. február 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus által vezetett, Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese a Honvéd Férfikarral, a Virtus Dudazenekarral, a Vujicsics Együttessel, a Rézeleje Fanfárosokkal és az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes gyerekcsoportjaival lép a Müpa színpadára – olvasható az előadás ismertetőjében. 

„Régi és új, archaikus és kortárs egymásban tükröződik Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus és Zs. Vincze Zsuzsa társrendező-koreográfus nagyszabású munkájában: előadásuk bizonyítja, hogy a sok száz éves népszokások mit sem veszítettek erejükből” – írták.

Felidézték, hogy 

a karnevál, vagy ahogy elődeink nevezték, a farsangfarka, az egész szezon csúcspontja, a vidéken egymást érték a táncmulatságok. 

Az előadás vasárnap 19 órakor látható a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. 

Csütörtökön 16 óra 30 perckor a Magyar Nemzeti Táncegyüttes flashmobot szervezett: az Allee Bevásárlóközpontban élőzene kíséretében busó- és egyéb jelmezbe bújt táncosok hívták fel a figyelmet a vasárnapi előadásra, amelyből ízelítőt is láthattak az érdeklődők. 

A közlemény szerint az együttes ezúttal Konc király és Cibere vajda, vagyis a Farsangot és a Böjtöt megszemélyesítő két alak jelképes viadalára fűzi fel táncjátékát: a dőzsölés, a jólét, a bor mámora áll szemben az üres lábosokkal, a főtt krumplival és a cibere levessel. Farsang idején Konc király győz, így kezdődhet a mulatság. 

A műsorban elhangzó Csokonai Vitéz Mihály, Heltai Gáspár, Apor Péter, vagy Jókai Mór idézetek mellett, eredeti népszokások szövegeivel, szilaj táncokkal, színes zenei világgal teremtenek karneváli hangulatot – írják a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában