Expozíció

2024.02.09. 16:59

Mélység/élesség – a magyar fotótörténetet eleveníti meg ez a kiállítás (videó)

A Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményének legfontosabb alkotásaiból nyílt kiállítás Budapesten, a városligeti Millennium Háza Neo Kortárs Művészeti Terében. Az intézet egészen a 19. századtól kezdve a legnagyobb magyar alkotók hazai és külföldi munkáit vonultatja fel.

MW

Látogató a fotótörténeti kiállításon

Forrás: Liget Budapest

Fotó: Szabó Bence

A Mélység/élesség című tárlaton a legismertebb hazai vagy magyar származású fotográfusok – köztük André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkácsi, Robert Capa – művei mellett néhány világhírű külföldi fotóművész, mint például Richard Avedon vagy Edward Steichen munkáival is találkozhatnak a látogatók.

A május 12-éig látogatható, közel 150 művet bemutató tárlaton a képek mellett fototechnikai eszközök is helyet kaptak.

A magyar és nemzetközi fotótörténet alakulását hét tematikus csoport mentén mutatják be az érdeklődők számára: a Mozdulat, A város arcai, az Arcok, a Táj, a Trompe-l’œil, Az erőszak arcai, valamint a Sorsok című fejezetek mutatják be a fotográfusok szemléletmódját és tükrözik az adott korszak mindennapjait.

A milicista halála (1936)
Fotó: Robert Capa / Forrás: Szépművészeti Múzeum

Robert Capa (született: Friedmann Endre) a tragikus sorsok és a pusztítás borzalmai ábrázolásának egyik legnagyobb „ösztönös zsenije”. Tehetségének köszönhetően hamar világhírű háborús fotóriporter vált belőle. Több frontot is megjárt, de a legismertebb képét a spanyol polgárháború idején készítette 1936-ban. A fotós éppen azt a pillanatot kapta el, mikor találat éri a katonát. „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel” – hangoztatta többször Capa.

Köntös könnyű szélben (1936)
Fotó: Munkácsi Márton / Forrás: Szépművészeti Múzeum

Munkácsi Márton, kezdetben a sporteseményekről készített beszámolókat, majd pár évvel később a divatfotózás úttörőjévé vált. Modelljeit az eddigi módszerektől eltérően a szabadban és mozgás közben kapta lencsevégre. Így váltak képei könnyeddé, mégis dinamikussá és modernné. A Munkácsi-féle divatfotók egy új korszakot hoztak magukkal, akárcsak a „Munkacsi-movement” (Munkácsi-lendület), amely mára stílusjeggyé vált a fotográfiában. 

Marilyn Monroe a Kallódó emberek forgatásán (1960)
Fotó: Cornell Capa / Forrás: Szépművészeti Múzeum

A bátyja nyomdokaiba lépő Cornell Capa már egy nyugodtabb, de mégis megpróbáltatásokkal teli terepen kezdett el dolgozni. A fotós az 1960-ban forgatott Marilyn Monroe, Clark Gable és Montgomery Clift főszereplésével készült Kallódó emberek (1961) című film készítése során lehetőséget kapott arra, hogy fotókat készítsen a forgatásról. Ekkor készítette a korszak leghíresebb ikonjáról a meghitt portrét.

A kiállítás néhány képéből összeállított galériánkat itt láthatja: 

Mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből című kiállítás 2024. február 2. – május 12. között látogatható Budapesten, a városligeti Millennium Háza Neo Kortárs Művészeti Terében.

A tárlatot bemutató videót itt nézheti meg:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában