Bűnügyi táncdráma

2023.09.13. 23:30

Szeptemberben a Müpa színpadán A hűtlen feleség (videó)

Titokzatos, 19. századi székely népballada ihlette a Magyar Nemzeti Táncegyüttes A hűtlen feleség című produkcióját. A szenvedélyről, szerelemről, hűtlenségről szóló előadást szeptember 20-án és 21-én a Müpa Fesztiválszínházban mutatják be ismét – adta hírül a Magyar Nemzet.

MW

Részlet a bűnügyi táncdrámából

Forrás: Magyar Nemzet/MNTE

Fotó: Csudai Sándor

A számos változatban ránk maradt régi székely népballadát, a Barcsai szeretőjét feldolgozó bűnügyi táncdráma forgatókönyvírója, Zs. Vincze Zsuzsa felfedi az eredeti mű balladai homályba burkolódzó, sok kihagyás és elhallgatott részlet mögött húzódó előzményét, amely végül a bosszúszomjas férj szörnyű tettéhez vezetett. A szövegkönyvíró képzeletben lefolytatott nyomozás után egy, a férj, a feleség és a szerető köré szerveződő történetet álmodott meg, amely a szorongató tragikumból építkezve, az igaz és múlhatatlan szerelemnek állít emléket – írja a Magyar Nemzet.

A produkcióban, amelyet a Kossuth-díjas, kiváló művész, Zsuráfszky Zoltán  rendezett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes negyvenkét táncosa és zenekara mellett a teljes Honvéd Férfikar is színpadra lép. 

A darab zeneszerzője Eredics Benjamin, aki az elhangzó világzenei alkotásai mellett az eredeti ballada kórusfeldolgozását is jegyzi.  Tóth Kázmér díszletei és Zs. Vincze Zsuzsa gazdagon díszített, stilizált népviseletei monumentális, szinte operai látványvilágot teremtenek. 

Nemcsak az autentikus néptánc van jelen ebben a táncdrámában, hanem a kortárs tánc is, a „Molnár-technika” alapú koreográfiákat Zsuráfszky Zoltán készítette. Egy drámai táncszínházi előadást láthat a közönség

 – fejtette ki a címszerepet alakító Paput Júlia, a népművészet ifjú mestere, a női tánckar vezetője. 

Mint elmondta, számára nehézséget jelentett, hogy ne csak mozdulatokkal, hanem érzelmileg is színpadra vigye "az erős pillanatokat."

Olyan mindennapi szituációkat táncolunk el, mint a meg nem értettség, a féltékenység, a szerelem

– fogalmazott Paput Júlia. 

A hűtlen feleség bűnügyi táncdrámát a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteken mutatták be. A bemutató a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel közös programként, a Müpa szervezésében valósult meg. 

A Magyar Nemzet eredeti cikkét ITT tudja elolvasni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában