Gazdaság

2011.07.14. 13:46

Legördült a szalagról a kétmilliomodik Suzuki

Kettős jubileum: húsz év, kétmillió esztergomi Suzuki. Swift 1, 2, 3, Wagon R+, Sedici, Ignis, SX4, Subaru-bérmunka: és egy új stílus az első, nagyszabású, a keleti morált idehozó üzemben. Antallal kezdtük, most jelenleg az olimpikonoknál tartunk.

Rafael Balázs

Hatalmas hőségben jelentős csúszásokkal érkeznek a sajtósok, delegációk; így már rögtön az elején felborul a gyárláogatói menetrend.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Gyárlátogatáson is jártak a vendégek a Suzukinál
[/caption]

A kevésbé izgalmas présüzemben dolgoznak, a festöde be nem járható, az összeszerelő szalagokon ugyanakkor leállt a termelés: Szépen bele van kalkulálva mindez a munkametódusba. Még azért megnézünk egy-két izgalmas elektromos kötést, aztán irány a a protokoll.

Hisashi Takeuchi vezérigazgató nagy szeretettel köszönti Tétényi Éva polgármestert, aki Urbán László vezérigazgató-helyettes oldalán érkezik a végszereldébe. De jelen vannak a Magyar Olimpiai Bizottság vezetői is: a kocsi és még jó néhány hozzájuk kertül, hogy így segítsék a londoni olimpiai felkészülést. Beszédében összefoglalja a két évtized történetét, a típuska jellemzőit, s annak a Suzuki-flottának az értékeit, melyet kiemelt támogatóként biztosít.
 
De nem maradnak ki a leendő tulajdonosok sem: mindaz a húsz szerencsés gépkocsigazda lehet, aki bármelyik hivatalos márkaszalonban vállalkozik tesztvezetésre.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Legördült a kétmilliomodik Suzuki
[/caption]

S ekkor fanfárok hangja mellett kigördül a lángvörös csoda, a kétmilliomodik, egy példány a  legújabb Swift 3-ból. Itt van Gyulai Zsolt MOB-alelnök, Csonka Zsófia és Sidi Péter sportlövő, Pars Krisztián kalapácsvető és Kiss Dániel gátfutó.

A sajtótájékoztatón a vezérigazgató is kiemeli: "A Suzuki soha egy forint profitot nem vitt ki az országból, minden nyereséget visszaforgattunk a gyárba, bízvást mondhatom, hogy a cégünk egy magyar vállalat" - mondta el a vezérigazgató, megemlítve, hogy a 20 év alatt 1,29 milliárd eurót, azaz 347 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.

A gyárban 3400 saját dolgozót foglalkoztatnak, az első körös beszállítóknál 18 000 munkahely és további 84 cégnél 32 6000 állás köszönhető a Suzukinak. A 40 000 munkahely a magyarországi foglalkoztatás egy százaléka – tette hozzá Hisashi Takeuchi. A vezérigazgató megemlítette, hogy a Suzuki éves exportbevétele 1,4 milliárd euro, az a magyarországi export két százaléka. Az itt készülő autókat 45 országba exportálják, legtávolabbra Új-Zélandra.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Magyar Suzuki négy éven keresztül, a londoni olimpiáig 50 járműves flottával támogatja a MOB munkáját.

A magyarországi Suzuki gyár életének fontosabb mérföldköveiről a 24 Óra pénteki számában olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!