főzés előtt

2018.01.11. 07:00

Be kell nyugtatózni a homárt

Ezentúl tilos jégen tartani őket, állatkínzásnak minősül.

Tilos lesz ezentúl elkábítás nélkül a forró vízbe dobni az élő homárokat Svájcban, ahol szerdán fogadta el a helyi kormány az állatvédelmi törvények módosításait.

„Az élő rákféléket, köztük a homárt, tilos ezentúl jégen vagy jeges vízben szállítani. A vízben élő fajokat mindig a természetes környezetükben kell tartani. A rákféléket ezentúl kötelező elkábítani, mielőtt megölik őket”

- mondja ki az új szabályozás, amely márciusban lép életbe.

Az új rendelkezések célja továbbá az illegális kölyökkutya-szaporító telepek felszámolása, a kutyaugatást gátló automata eszközök száműzése, a pontos meghatározása azoknak a tényezőknek, amelyek egy beteg vagy sérült állat elaltatásának feltételei, és hogy a szervezők felelőssége legyen az állatok jólétéről való gondoskodás a nyilvános eseményeken.

Nem csupán a svájciak igyekeznek megóvni a homárokat az állatvédők által kegyetlen konyhai bánásmódnak nevezett gyakorlattól.

A szomszédos Olaszország legfelsőbb bírósága tavaly júniusban döntött arról, hogy a homárokat tilos jégen tartani az éttermekben, mert a gyakorlat értelmetlen szenvedést okoz az állatoknak, mielőtt megölnék őket.

Címkék#rák

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!