Környezetszennyezés

2022.01.30. 18:05

Olajfolt fenyeget egy híres thaiföldi üdülőszigetet (képek)

A kedvező szél- és tengeri áramlatok miatt úgy tűnik, hogy a kedden tengerbe ömlött kőolaj elkerüli a kelet-thaiföldi strandokat, a szennyezés azonban elérheti a más irányban fekvő világhírű üdülősziget, Ko Szamet strandját és sekélyvízi koralljait - közölték vasárnap a thaiföldi hatóságok.

Kedden kőolaj szivárogott a tengerbe egy meghibásodott vízalatti olajvezetékből, amelyen egy, a Thai-, más néven Sziámi-öbölben lévő tengeri kirakodóhelyről juttatják el a szárazföldre a tartályhajókon érkezett nyersolajat. A szivárgást néhány órán belül elállították a vezetéket működtető olajfinomító szerint, 

de addigra 20-50 ezer literre becsült olaj szennyezte el a tengert egy 20 kilométer hosszú sávban a part mentén.

Forrás: - / MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet

Szombaton katasztrófa sújtotta területté nyilvánították és lezárták a Rajong tartományban fekvő Mae Ramphueng strandot, ahol a kőolaj egy része pénteken este elérte a partot.

A legfrissebb műholdas felvételek szerint 67 négyzetkilométeren szennyezi olaj a tengert. A felvételek elemzéséből úgy tűnik, hogy a kiszivárgott olaj vastag folt helyett inkább vékony réteget képez a tenger felszínén.

Forrás: Jack Taylor / AFP

Varavut Szilpa-arcsa környezetvédelmi miniszter vasárnapi tájékoztatása szerint 

most annak megakadályozása a legfontosabb, hogy az olajfolt nagyja elérje a Szamet-szigetet az Ao Prao-öbölnél, ahol súlyos károkat okozhat a sekély vízben élő koralloknak.

A hatóságok repülőgépekről szórnak vegyszereket és dobnak lebegő védműveket, hogy csapdába ejtsék és ártalmatlaníthatóvá tegyék a kőolajat. A környezetvédelmi miniszter szerint 

a korallok egy része óhatatlanul megszenvedi az olajszennyezést, 

de egyelőre bízik abban, hogy a természeti erőforrások, közte a korallzátonyok többséget sikerül megvédelmezni, és minimálisra leszorítani az embereknek okozott kellemetlenséget is.

Forrás: Jack Taylor / AFP

Az olajszennyezés megnehezítheti a pandémia okozta válságból épp csak kilábalóban lévő üdülőturizmus helyzetét, és hatással lehet a halászatra is. A környezetvédelmi miniszter szerint az olajfoltot valószínűleg egy héten belül szem elől tudják tüntetni, 

teljes ökológiai eltüntetése azonban évekig is eltarthat.

Borítókép: A thaiföldi haditengerészet által közreadott légi felvételen munkások tisztítják az olajjal szennyezett Mae Ram Phueng tengerpartot 2022. január 29-én (MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!